ΥΠΕΞ προς Τουρκία: «Δεν δεχόμαστε μαθήματα από κανέναν»

«Η Ελλάδα ως ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν. Η Τουρκία αντί να κάνει υποδείξεις καλό θα είναι να εφαρμόσει πλήρως τις πρόνοιες της κοινής δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας και να πάψει να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη», ήταν η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ προς την Τουρκία, με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, ο οποίος τόνισε ότι «η Ελλάδα «χειραγωγεί την κοινή γνώμη μέσω αλλοίωσης των γεγονότων».

Την απάντηση αυτή έδωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στον Τούρκο ομόλογό του που είχε εξαπολύσει νωρίτερα σήμερα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαιτίας των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού για το προσφυγικό και την Άγκυρα.

propoli

Οι «οδηγίες» της Τουρκίας στην Ελλάδα

Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας στη συνέχεια προχώρησε σε συγκεκριμένες «οδηγίες» προς την ελληνική πλευρά. Ο Ακσόι συγκεκριμένα ανέφερε ότι η Τουρκία καλεί την ελληνική κυβέρνηση:

– Να επανορθώσει τις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, που καταγράφονται επίσης από διεθνείς οργανισμούς.

-Να φροντίσει για την πρόληψη θανάτων των μεταναστών, των ανηλίκων καθώς και των μεταναστών που δεν μπορούν να λάβουν την απαιτούμενη βοήθεια.

-Να μην ξεχνά ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα και ελευθερίες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

-Να τερματιστεί η πρακτική προώθησης των μεταναστών, βάσει του διεθνούς δικαίου.

-Να μην χρησιμοποιεί όπλα εναντίον μεταναστών και να μην τους αντιμετωπίζει απάνθρωπα.

-Να δείξει σεβασμό στις πεποιθήσεις των μεταναστών, καθώς και στις κοινές αξίες της Ευρώπης και της ανθρωπότητας.

Loading