Κοινωνικό μέρισμα: Αλλαγές στην υποβολή αίτησης

Κοινωνικό μέρισμα: Αλλαγές στη διαδικασία της καταβολής του προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. Μέχρι στιγμής αυτό που ήταν γνωστό, ήταν πως το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί χωρις την υποβολή αιτήσεων, καθώς είναι ελάχιστοι οι δικαιούχοι. Ωστόσο, οι δικαιούχοι θα χρειαστεί τελικά να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση, καθότι οι αρχές ενδέχεται να μην γνωρίζουν τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού. Σήμερα αναμένονται περαιτέρω δηλώσεις από τον υπουργό οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος παρουσιάσει τα σαφή κριτήρια.

Μεγαλύτερα απ΄όσα υπολόγιζαν, τα έσοδα του κράτους μετά από την Black Friday

Από 500 εώς 1.000 ευρώ θα κυμανθούν τα ποσά που θα λάβουν οι 200.000 περίπου οικογένειες που δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα. Μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι και οικογένειες με ΑΜΕΑ θα λάβουν μέχρι την πρωτοχρονιά εφάπαξ ενίσχυση «μετρητά και στο χέρι», όπως είχε αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας.

propoli

Αξίζει να σημειωθεί πως στο υπερπλεόνασμα των φορολογικών εσόδων, ήρθε να προστεθεί και η μεγάλη επιτυχία της Black Friday. Το ποσό που συγκεντρώθηκε στον προϋπολογισμό ήταν μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Γι΄αυτό τον λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκπλήξεων, όσον αφορά το τελικό ποσό που θα διατεθεί για το κοινωνικό μέρισμα, ωστόσο το κονδύλι δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 150-200 εκατ. ευρώ.

Για το επίδομα θέρμανσης

Μάλιστα, ο κ. Σκυλακάκης άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο πρόσθετης καταβολής επιδόματος θέρμανσης στις αρχές του 2020. Αποσαφήνισε ότι ακόμη και αν δεν αποδειχτεί επαρκές το ποσό των 68 εκατ. ευρώ, όλοι όσοι κάνουν αίτηση για το επίδομα θέρμανσης έως τις 20 Δεκεμβρίου, θα εισπράξουν κανονικά το ποσό που δικαιούνται έως το τέλος του χρόνου. Από εκεί και πέρα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης και αυτοί που για αντικειμενικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να κάνουν την αίτηση ή να αγοράσουν την απαιτούμενη ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης μέχρι την πρωτοχρονιά.

Για το επίδομα γέννας

Όσον αφορά το επίδομα γέννας, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της, ότι κατατέθηκε το νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνεται η συγκεκριμένη διάταξη. Το επίδομα για κάθε παιδί που γεννιέται είναι «καθαρά δημογραφικό και όχι προνοιακού χαρακτήρα επίδομα», ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου και επιβεβαίωσε πως θα δίνεται σε δύο δόσεις, το πρώτο κατά τον τοκετό και το δεύτερο έξι μήνες μετά. Όπως τόνισε, από την καταβολή του επιδόματος δεν θα εξαιρεθούν και οι ανασφάλιστες μητέρες. Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα χορηγείται απευθείας ή μετά την υποβολή αιτήσεων, απάντησε πως γίνεται προσπάθεια να είναι το πρώτο επίδομα που θα χορηγείται ψηφιακά. Κατέληξε ωστόσο, πως δεν θα εγκαταλειφθεί και ο παραδοσιακός τρόπος υποβολής αιτήσεων.

Loading