INTIME

Εύοσμος: Ανάστατοι οι γονείς για τα κρούσματα ψώρας

Του Αντώνη Τσολναρά

propoli
Κλειστό θα παραμείνει αύριο σχολικό συγκρότημα στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, καθώς διαπιστώθηκε ότι δύο αδέρφια -μαθητές δημοτικού και νηπιαγωγείου- εμφάνισαν συμπτώματα ψώρας.

Το νηπιαγωγείο όπου φοιτά το ένα παιδί εκ των δύο που εμφάνισε συμπτώματα ψώρας παραμένει κλειστό και, αύριο (Παρασκευή 14/2) υπάλληλοι του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου θα προχωρήσουν  σε απολύμανση. Παρόμοια διαδικασία θα πραγματοποιηθεί και στο 20ο Δημοτικό –το οποίο είναι κλειστό-, όπου φοιτά ο δεύτερος μαθητής που παρουσίασε συμπτώματα ψώρας.

«Φοβούνται οι γονείς»

Το Politik.gr, συνομίλησε με μητέρα που το παιδί της φοιτά στο νηπιαγωγείο όπου εμφανίστηκαν τα συμπτώματα ψώρας σε μαθητή και τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Υπάρχει φόβος στους υπόλοιπους γονείς. Η είδηση για τα κρούσματα ψώρας μας προκάλεσε σοκ και δεν ξέρω αν θα πάει το παιδί μου τη Δευτέρα στο σχολείο». Μάλιστα, η ίδια επισήμανε ότι «ενημερωθήκαμε την Τρίτη για την εμφάνιση ψώρας στο κτήριο. Από το σχολείο μας ζήτησαν να αδειάσουμε τα πράγματα από την αίθουσα του ολοημέρου και να πλύνουμε τα καλύμματα του σχολείου στα σπίτια μας».

Τα δύο νηπιαγωγεία συστεγάζονται στο ίδιο κτήριο, ενώ η μητέρα ανέφερε ότι: «Τα παιδιά χρησιμοποιούν ακόμη και κοινές τουαλέτες». Η αντιμετώπιση δε, του σχολείου, ήταν να «αποφασίσει την απολύμανση του χώρου, ωστόσο μπορεί να έχουν νοσήσει και άλλα παιδιά. Φοβόμαστε, μία μητέρα είναι έγκυος και στέλνει το παιδί της στο σχολείο, θα περιμένουμε αύριο την απολύμανση και ανάλογα και με την ενημέρωση της διευθύντριας θα πράξουμε».

Θέση για το ζήτημα πήρε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 20ου Δημοτικού Σχολείου και σε ανακοίνωσή του αναφέρει άλλων: «Την Παρασκευή μετά την υπερβολική αναστάτωση που δημιουργήθηκε, δεν θα λειτουργήσει καθόλου το σχολείο, γιατί η απολύμανση στο σχολικό συγκρότημα θα γίνει πρωινές ώρες. Με ψυχραιμία και υπευθυνότητα αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που παρουσιάζονται με γνώμονα πρώτα από όλα την υγεία των παιδιών μας που είναι αδιαπραγμάτευτη, αλλά και την ομαλή λειτουργία του σχολείου και της οικογενειακής γαλήνης στα σπίτια μας και τίποτα άλλο».

«Η ψώρα μπορεί να εμφανιστεί και μετά από ένα μήνα»

Το Politik.gr, μίλησε με τη δερματολόγο Μαριάννα Αθανάσοβα, η οποία ερωτώμενη για το πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα ψώρας απάντησε: «Μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και από έναν μήνα. Η ψώρα είναι κολλητική, γίνεται με την επαφή, ακόμη και χωρίς επαφή π.χ. με τα σεντόνια, ή με ρούχα», ενώ σε ερώτηση για το ποια είναι τα μέτρα προφύλαξης απάντησε: «δεν χρησιμοποιούνται εμβόλια. Η ψώρα προκαλείται από ένα μικροσκοπικό αραχνοειδές παράσιτο που ζει και αναπαράγεται στο δέρμα του ανθρώπου, το άκαρι, ενώ ο πιο σωστός τρόπος αντιμετώπισής του είναι απολύμανση με ειδικά φάρμακα».

Loading