EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Παρασκευόπουλος: Η δημοκρατία προϋποθέτει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης

Για προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τη δικαιοσύνη, μίλησε ο Ομότιμος καθηγητής της Νομικής του ΑΠΘ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος το πρωί στον Flash 99.4 και στην εκπομπή «απλά επικίνδυνοι».

Αναφερόμενος στην δίωξη της Ελένης Τουλουπάκη, ο κ. Παρασκευόπουλος, επανέλαβε αυτό που τονίστηκε στη συνέντευξη τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «μην διανοηθεί εισαγγελέας η δικαστικός λειτουργός να μας ελέγξει».

propoli

Η κυβέρνηση κάνει παρεμβατικές πράξεις στη δικαιοσύνη

«Όντως η κυβέρνηση από τότε που ξεκίνησε την θητεία της έχει κάνει πολλές πράξεις παρεμβατικές, οι οποίες προσπαθούν να πείσουν τη δικαιοσύνη ως προς το αποτέλεσμα το οποίο θα έχει, ότι πρέπει να είναι αυτό και όχι άλλο», τόνισε.

«Για παράδειγμα ότι θα πρέπει να λέει για την Novartis, ότι πρόκειται για σκευωρία και όχι για σκάνδαλο και νομίζω ιδιαίτερα το φαινόμενο της δίωξης εισαγγελέα διαφθοράς κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων της, νομίζω ότι είναι και διεθνώς για δημοκρατικές χώρες, πρωτοφανές».

Φυσικό να θέλει η κυβέρνηση να ελέγχει” τη δικαιοσύνη

Ο πρώην υπουργός τόνισε πως είναι φυσικό για μια κυβέρνηση όποια και αν είναι αυτή να θέλει να “ελέγχει” τη δικαιοσύνη.

«Είναι δύσκολο για μια κυβέρνηση να κάνει το έργο της εάν δεν έχει την εγγύηση ότι έχει να κάνει με μια τίμια δικαιοσύνη και με μία δικαιοσύνη (στην καλύτερη περίπτωση) ή με μία δικαιοσύνη η οποία δεν την υπονομεύει. Το φαινόμενο είναι φυσικό αν δούμε την ελληνική ιστορία. Από την άλλη άποψη θεσμικά τα πράγματα είναι καθαρά. Οι εξουσίες είναι ανεξάρτητες έχουν σημεία επαφής ελάχιστα κατά το σύνταγμα και πρέπει η μια να μην επηρεάζει την άλλη».

Δεν μπορεί να λέει υπουργός, ότι η εισαγγελέας η οποία ασκεί καθήκοντα αυτή τη στιγμή, ότι πρέπει να μπεί φυλακή. Πρωτόγνωρο δεν είναι;», αναρωτήθηκε.

«Είναι πολύ βλαπτικά, όχι μόνο για τη δικαιοσύνη αλλά και για τη δημοκρατία στο σύνολο της. Η Δημοκρατία προϋποθέτει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», κατέληξε.

Παράνομη η χρήση των ηχογραφήσεων

Αναφορικά με τις ηχογραφίσεις που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας, ο κ. Παρασκευόπουλος ήταν κατηγορηματικός. Αποτελούν προϊόν εγκλήματος και είναι παράνομη η χρήση τους, εξηγώντας παράλληλα σε ποιες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

«Καταρχήν παράνομη η ηχογράφηση και η χρήση του υλικού, αλλά εαν η στάθμιση της προστασίας του ενδιαφέροντος της προστασίας των προσωπικών δεδομένων με την βαρύτητα της δίκης», ανέφερε.

Το παρακράτος είναι μια πολύ σκοτεινή ιστορία

Ερωτηθείς για το παρακράτος είπε: «Δεν συνηθίζω να λέω πράγματα τα οποία να μήν είμαι σε θέση στη συνέχεια να αποδείξω πραγματικά, όχι απλώς πολιτικά. Πολιτικά μπορεί να πεί κανείς αυτό που είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος, αλλά με πραγματικά δεδομένα και αποδείξεις δεν έχω κάτι να σας πω».

Ξεκαθάρισε πάντως το παρακράτος στην Ελλάδα έχει ιστορία και προϊστορία και «σίγουρα οι μηχανισμοί οι ανάλογοι δεν είναι κάτι που από τη μια μέρα στην άλλη αλλάζει. Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο πολιτικό ή μόνο υπηρεσιακό έχει και κοινωνικές ρίζες».

Ο νόμος Παρασκευόπουλου και ο Κουφοντίνας

Ο κ. Παρασκευόπουλος υπεραμύνθηκε του νόμου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, γνωστού και ως «νόμου Παρασκευόπουλου», λέγοντας πως έγινε για να μην υπάρχει συνωστισμός στις φυλακές.

Επεσήμανε ότι έχει αποδειχθεί από διεθνείς έρευνες πως η εγκληματικότητα δεν αυξάνεται αν κάποιος αποφυλακιστεί νωρίτερα, αντιθέτως ο εγκλεισμός και ο συνωστισμός αυξάνουν τις πιθανότητες κάποιος που θα βγει να εγκληματήσει.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν ο Κουφοντίνας έκανε χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου, τόνισε πως έκανε χρήση νόμου για άδειες κρατουμένων που υπήρχε από το ’90.

Για την Τουρκία ο κ. Παρασκευόπουλος είπε πως «είναι το πιο επιθετικό κράτος στον κόσμο».

Ακούστε όσα είπε ο κ. Παρασκευόπουλος στον Flash 99.4

Loading