Γιαννάκος: Πέντε μήνες δεν έχει γίνει προληπτικός έλεγχος στους υγειονομικούς για κορονοϊό

Συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές αρχές μετά την ανίχνευση 14 κρουσμάτων κορονοϊού (τέσσερις γιατροί και δέκα νοσηλευτές) στο ΑΧΕΠΑ, ενώ το ίδιο ανησυχητική είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, αλλά και στο Γεννηματά.

Της Ελίνας Τουκουσμπαλίδου

propoli

Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε ότι μέχρι και τις 21/08, το ΑΧΕΠΑ δεν θα δέχεται νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 προς νοσηλεία, ενώ παράλληλα η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε την αναστολή των χειρουργείων της παθολογικής κλινικής που ήταν προγραμματισμένα για αύριο 19/08. Όλο το προσωπικό της παθολογικής κλινικής (δηλαδή της κλινικής Covid-19) τέθηκε σε καραντίνα.

Παράλληλα, αποφασίστηκε από το Κεντρικό Συμβουλίο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕ.Σ.Υ.ΠΕ.), με εντολή του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου, να οριστούν στην 3η και 4η ΥΠΕ ως Νοσοκομεία για νοσηλεία κρουσμάτων κορονοϊού, το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» και το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.

Μάλιστα, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την 3η και 4η ΥΠΕ, συγκροτείται Εξειδικευμένη Ομάδα Ελέγχου Λοιμώξεων που θα αποτελείται από επαγγελματίες υγείας, η οποία θα συντονίσει την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων, σε συνεργασία με τις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, συνεχίζεται κανονικά ο εργαστηριακός έλεγχος στο σύνολο του προσωπικού των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας που επανέρχεται στην υπηρεσία μετά από κανονική άδεια.

Γιαννάκος: Τα κρούσματα αυξάνονται πιο γρήγορα τώρα, απ’ ό,τι στην κορύφωση της νόσου

Το politic.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, και αναφέρθηκε στις παθογένειες που ισχύουν στα νοσοκομεία και απειλούν την υγεία, τόσο του υγειονομικού προσωπικού, όσο και των πολιτών.

Όπως κατήγγειλε ο κ. Γιαννάκος, εδώ και πέντε μήνες περίπου που ο κορονοϊός βρίσκεται στην Ελλάδα, δεν έχουν γίνει προληπτικοί έλεγχοι για κρούσματα ανάμεσα στους υγειονομικούς· ενώ αντιθέτως στο εξωτερικό οι γιατροί και οι νοσηλευτές υποβάλλονται προληπτικά σε τεστ.

Επιπλέον, ανέφερε πως «μοιράζουν στο προσωπικό μία μάσκα ανά οκτάωρο. Αυτή η μάσκα θέλει αλλαγή κάθε δύο ώρες γιατί υγραίνεται. Και μοιράζουν και γάντια κομμωτηρίου για όλο το οκτάωρο. Αν είναι δυνατόν». Ο κ. Γιαννάκος σημείωσε πως σε 15 μέρες έχουν εντοπιστεί 59 κρούσματα κορονοϊού ανάμεσα σε υγειονομικούς.

Εκτός από τα πολυάριθμα κρούσματα του ΑΧΕΠΑ, στο Παπαγεωργίου εννέα εργαζόμενοι είναι θετικοί στη νόσο Covid-19, στο Γεννηματά τέσσερις νοσηλεύτριες μολύνθηκαν από ασθενείς του νοσοκομείου, ενώ στη Λάρισα τα κρούσματα ανάμεσα στους υγειονομικούς είναι 20.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν πρόκειται για μία ωρολογιακή βόμβα, ο κ. Γιαννάκος εμφανίστηκε πιο καθησυχαστικός, αποσαφηνίζοντας ωστόσο πως η κατάσταση δεν είναι τόσο ακραία μεν, υπάρχουν ιδιαίτερα ανησυχητικές νοσοκομειακές εστίες δε.

Όπως τόνισε, τα κρούσματα εν γένει παρουσιάζουν μία αυξητική τάση. Υποστήριξε πως ο ρυθμός εξάπλωσης της νόσου Covid-19 είναι πιο έντονος απ’ ότι ήταν στην κορύφωση της πανδημίας κατά τον Μάρτιο – Απρίλιο. Κατέληξε λέγοντας πως θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τους εργαζόμενους του υγειονομικού τομέα, με κυριότερο την τακτική διεξαγωγή προληπτικών τεστ.

Δείτε ακόμη: Κοντοζαμάνης: «Δεν αποκρύπτουμε κρούσματα»

Loading