EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η Ελληνοκυπριακή ΑΟΖ απάντηση στις πιέσεις της Γερμανίας

Του Γιάννη Χαβιανίδη

propoli

Απάντηση στη Γερμανία η οποία πιέζει -με καθόλου διακριτικό τρόπο- Ελλάδα και Κύπρο να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, είναι η πρόθεση Αθήνας και Λευκωσίας  να προχωρήσουν στη σύναψη συμφωνίας για ελληνοκυπριακή ΑΟΖ.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, άνοιξε διάπλατα το δρόμο για την οριοθέτηση ελληνοκυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη δήλωσή του πως η Μεγαλόνησος “είναι έτοιμη να συζητήσει και με τα υπόλοιπα γειτονικά κράτη για καθορισμό θαλάσσιων συνόρων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και τους Δικαίου της Θάλασσας του 1982″.

Ερμηνεύοντας κανείς την παραπάνω τοποθέτηση είναι σαφής ο συντονισμός Αθήνας και Κύπρου έναντι του γερμανικού παράγοντα, ο οποίος προσπαθεί να τις σύρει σε έναν διάλογο με την Άγκυρα αμέσως μετά τη λήξη της τουρκικής Navtex στις 23 Αυγούστου.  Πρόθεση, την οποία το Βερολίνο ουδέποτε απέκρυψε.

Χωριστά στο τραπέζι του διαλόγου

Ελληνικές και Κυπριακές διπλωματικές πηγές πάντως έχουν ξεκαθαρίσει στην Γερμανίδα Καγκελάριο ότι ενδεχόμενος κυπρο-τουρκικός διάλογος για την ανατολική Μεσόγειο πρέπει να είναι ξεχωριστός από έναν ενδεχόμενο διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Κύριο ζητούμενο για τους Νίκο Δένδια και Νίκο Χριστοδουλίδη είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στη Ν.Α. Μεσόγειο και ο άμεσος τερματισμός των τουρκικών παράνομων ενεργειών.

Αυτή ήταν, άλλωστε, η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο για τη Λευκορωσία, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ενημερώνει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις εξελίξεις με το Oruc Reis και να επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Αθήνας ότι δεν πρόκειται να γίνει κανένας διάλογος με την Τουρκία υπό το καθεστώς πίεσης ή απειλής.

Μάταιος κόπος η επιμονή για κυρώσεις στην Τουρκία

Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα  θα συνεδριάσει ατύπως το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για τη συνέχεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένης εβδομάδα, στην ατζέντα της οποίας  κυριάρχησε η στάση της Τουρκίας. Η αλήθεια είναι πως ούτε την επόμενη εβδομάδα η Ελλάδα έχει υψηλές προσδοκίες για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. 

Διαβάστε επίσης: Γεμάτο φοροελαφρύνσεις το “καλάθι” Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο

Loading