Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Παρί ΣΖ είναι οικονομικός θησαυρός για το Παρίσι

H τελευταία μελέτη του CDES(γαλλικό κέντρο οικονομικών σπουδών) δείχνει πως ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος του ποδοσφαιρικού συλλόγου Παρί ΣΖ στο Παρίσι είναι τεράστιος – Η παρουσία της εγγυάται συνολικά έσοδα 182,2 εκατομμύρια ευρώ, συνοψίζοντας τους πυλώνες της ιδιοκτησίας της Qatar Sports Investment (QSI), τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η QSI σηματοδότησε την αρχή μιας πραγματικής αθλητικής κυριαρχίας στη Γαλλία, με 48 τρόπαια από το 2011, μεταξύ ανδρικού ποδοσφαίρου, γυναικείου ποδοσφαίρου και χάντμπολ.

propoli

Όλα αυτά χάρη στις επενδύσεις της εταιρείας, οι οποίες έχουν δημιουργήσει μια εντυπωσιακή αύξηση 207% στην αξία του συλλόγου τα τελευταία πέντε χρόνια, έως τα τρέχοντα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes.

Αναφορικά με τον αντίκτυπο της Παρί ΣΖ , χωρίζεται σε τρεις τομείς: έξοδα συλλόγου, επενδύσεις και επισκέπτες. Όσον αφορά την πρώτη, τα λειτουργικά έξοδα για την σεζόν 2018/19 ανήλθαν σε 118,6 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, περίπου 60,3 εκατομμύρια (51%) δαπανήθηκαν τοπικά, ενώ τα υπόλοιπα 58,3 εκατομμύρια εκτός.

Αναφορικά με τις επενδύσεις, το συνολικό ποσό που καταβάλλει η PSG κατά την περίοδο αναφοράς ανέρχεται σε 7,3 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 85% (5,2 εκατομμύρια) επένδυσε τοπικά και το υπόλοιπο εκτός.

Επίσης, ετικιμάτε ότι 26% των θεατών που παρακολούθησαν τους αγώνες της Παρί ΣΖ στο Parc des Princes δεν ήταν κάτοικοι του Παρισιού, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100.000 ξένων. Κατά μέσο όρο, αυτό το 26% των “ξένων” ξόδεψε 393 ευρώ (326 οι Γάλλοι και 511 οι ξένοι) στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων διαμονής, φαγητού και ταξιδιού.

Η μελέτη επικεντρώνεται επίσης και στον κοινωνικό αντίκτυπο λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις θέσεις εργασίας, σημειώνοντας ότι 670 θέσεις δημιουργήθηκαν απευθείας από τον σύλλογο το 2018/19, ενώ 1.480 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν έμμεσα, για συνολικά 2.150 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Επιπλέον, όσον αφορά τη δέσμευση της Παρί ΣΖ στη βελτίωση της κοινωνίας, η μελέτη υπογραμμίζει τον αντίκτυπο των διαφόρων οργανώσεων συλλόγου, από το PSG Association έως το Endowment Fund, το οποίο υποστηρίζει κορίτσια και αγόρια με προβλήματα υγείας ή εκείνα που προέρχονται από μειονεκτούσες γειτονιές.

Τέλος, επισημαίνεται η υποστήριξη του συλλόγου για την ένταξη ατόμων με αναπηρίες ή την καταπολέμηση του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και της ομοφοβίας, καθώς και η ευαισθητοποίηση σχετικά με το περιβαλλοντικό ζήτημα.

Δείτε επίσης: Κλίνσμαν: «Η Γαλλία θυμίζει Ισπανία του 2008»

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading