ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Η μάχη για τη μεσαία τάξη κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δίνουν μάχη για το ποιο κόμμα θα πείσει τη μεσαία τάξη ότι μπορεί να «υπηρετήσει» καλύτερα τα συμφέροντα της. Άλλωστε αυτή είναι η κοινωνική τάξη που κρίνει σε σημαντικό βαθμό το αποτέλεσμα των εκλογών και προφανώς Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας θέλουν την εύνοια της.

Η πλειοδοσία υποσχέσεων από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στα δυο επιτελεία. Όλοι υπόσχονται, όλοι δίνουν, αλλά τελικός κριτής είναι ο κόσμος που ξέρει τι συμβαίνει στην τσέπη του.

propoli

Σε επίπεδο κυβέρνησης οι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία δυο χρόνια είναι συγκεκριμένες πέραν των μέτρων 24,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που εφαρμόστηκαν για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και άνεργων στη διάρκεια της πανδημίας.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη μεσαία τάξη

Όπως τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν γίνει σημαντικές μειώσεις φόρων και εισφορών που έχουν ενισχύσει τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.
 
Ανάμεσα στα άλλα: Μειώθηκε ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής στα φυσικά πρόσωπα  από το 22% στο 9%. Μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ -μεσοσταθμικά- κατά 22%. Μειώθηκε από το 10% στο 5% ο συντελεστής παρακράτησης φόρου για τα μερίσματα. Μειώθηκε η προκαταβολή φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από το 100% στο 55%, και για τα νομικά πρόσωπα από το 100% στο 80%. Μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 1+3 ποσοστιαίες μονάδες. Έχει ανασταλεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης των εισοδημάτων από τον ιδιωτικό τομέα. Μειώθηκαν οι συντελεστές ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο.

Παράλληλα, για τη στήριξη της οικογένειας και των πιο αδύναμων: Αυξήθηκε κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Χορηγείται επίδομα γέννησης ύψους 2.000. Αυξήθηκαν οι επιχορηγούμενες θέσεις για παιδικούς σταθμούς. Μειώθηκε ο Φ.Π.Α. για τα βρεφικά είδη (από το 24% στο 13%). Αυξήθηκε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
 
Επιπλέον, για ευπαθείς ομάδες θεσπίστηκε μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6% σε κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν ασθενείς με δυσίατα νοσήματα και πάσχοντες από καρκίνο, όπως και απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης για όλα τα ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, ανεξαρτήτως της μορφής αναπηρίας.

Δείτε επίσης: Δένδιας προς Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για την παρενόχληση του «Nautical Geo» – «Η τουρκική συμπεριφορά έχει ξεφύγει από κάθε λογική»

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading