Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Στις πόσες αποτυχίες καίγονται οι δημοσκοπικές;

Η σκόνη των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ κατακάθισε και με τις διαφαινόμενες εξελίξεις να τρέχουν ταχύτατα, ήρθε η ώρα ενός απολογισμού για το ναυάγιο των δημοσκοπήσεων που είχαν ήδη «εκλέξει» αρχηγό από τον Νοέμβρη

Στις 8 Νοεμβρίου , είχαμε γράψει ότι καλό θα ήταν το φαβορί να μην προσμένει την απόλυτη νίκη που του δίνουν οι δημοσκόποι, καθώς όχι μόνο δεν λήφθηκαν υπόψη σημαντικές παράμετροι της υποψηφιότητας Ανδρουλάκη, αλλά αποδείχθηκε ότι οι μετρήσεις δεν είχαν τίποτα παραπάνω από μια επιφανειακή εικόνα του εσωκομματικού σκηνικού.

propoli

Έπρεπε να περάσει σχεδόν ένας μήνας για να δικαιωθεί η Politic.gr, όταν 14 από τις 17 δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν για τις εσωκομματικές του ΚΙΝΑΛ, όχι μόνο απέτυχαν να αποτυπώσουν τα τελικά ποσοστά, αλλά το φαβορί τους, ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν πέρασε καν στον τελικό γύρο.

Όπως φαίνεται, η δημοσκόπηση της Politic που προηγήθηκε των εσωκομματικών εκλογών, δικαιώθηκε απόλυτα από το αποτέλεσμα, καθώς αποτύπωσε με ακρίβεια την σειρά κατάταξης των υποψηφίων, όπως ακριβώς προέκυψε από την κάλπη. Σε έναν κυκεώνα δημοσκοπήσεων που έδειχναν την επικράτηση Λοβέρδου ως μονόδρομο, η Politic, ανέδειξε την πιθανότητα να μην φτάσει καν στον τελικό γύρο, όπως και έγινε.

Τα πειστήρια

Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ και το μεγάλο προβάδισμα Ανδρουλάκη, με σχεδόν 10 μονάδες να τον χωρίζουν από τον Γιώργο Παπανδρέου, διαμόρφωσαν χαρακτηριστικά την επόμενη μέρα των εκλογών της παράταξης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πρώτος με 36,75%, ο Γιώργος Παπανδρέου δεύτερος με 27,96%, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος τους ακολούθησε με 26,11%.

Η τραγική αποτυχία της πλειονότητας των δημοσκοπήσεων, μας οδηγεί σε καίρια συμπεράσματα και για τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ και φυσικά, για το αντίκτυπο που έχουν οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης στους ψηφοφόρους.

Πρώτα απ’ όλα, οι δημοσκόποι δέχονται άλλο ένα χαστούκι, το οποίο είναι ενδεικτικό και για τις μεθόδους τους και για τις όποιες σκοπιμότητές τους.

Φυσικά, η προσπάθεια δημιουργίας αυτοεκπληρούμενων προφητειών, με παντοδύναμους υποψηφίους που κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό, δεν φαίνεται να τροφοδοτεί πλέον την δυναμική τους, αλλά αντίθετα δημιουργεί το underdog ρεύμα στους ψηφοφόρους, για το οποίο πλέον είναι τόσο διάσημο το ελληνικό εκλογικό κοινό. Σε κανέναν δεν αρέσει να βομβαρδίζεται για το πόσο αήττητο φαντάζει το φαβορί, ενώ αρκετοί εκλογείς καταλήγουν να ταυτίζονται με υποψηφίους που ενώ σε καμία περίπτωση δεν είναι «αδύναμοι», φαντάζουν το outsider που πάει να πάρει την πρωτιά από ένα πανίσχυρο σύστημα που του εναντιώνεται.

Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Λοβέρδος, ένας υποψήφιος με αδύναμους κομματικούς μηχανισμούς και ελάχιστη στήριξη εκτός Αθηνών, φαινόταν ο παντοδύναμος και εδραιωμένος υποψήφιος, του οποίου την σίγουρη νίκη έπρεπε να αμφισβητήσουν οι «επαναστάτες» Ανδρουλάκης και Παπανδρέου. Ο πρώτος με πανίσχυρους μηχανισμούς εντός ΚΙΝΑΛ και ο δεύτερος με αέρα αναβίωσης και πολιτικής δικαίωσης, μόνο αδύναμοι δεν ήταν όπως αποδείχθηκε, αλλά η εικόνα του Λοβέρδου, όπως την πρόταξαν οι δημοσκοπήσεις, τον έκαναν φαβορί από διεκδικητή. Σε όλους αρέσουν οι διεκδικητές και σε ελάχιστους τα φαβορί. Αυτό του κόστισε την προεδρία.

Το ρεκόρ ψήφων στις εκλογές, όχι μόνο δείχνει ότι το ΚΙΝΑΛ, όντως επιστρέφει με νέο κοινό σε σύγκριση με το 2017, αλλά είναι και ένα σαφές μήνυμα προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν μπορεί πλέον να ελπίζει σε διαρροές από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο. Θέλοντας και μη, είναι αδύνατον η άνοδος του ΚΙΝΑΛ, να μην σημάνει πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο η δυναμική του συνεχίζει να επεκτείνεται, μπορεί σύντομα να επιβάλλει ισότιμους όρους σε οποιαδήποτε συγκυβέρνηση συμμετέχει.

Είναι 2021. Με έξι άνδρες υποψηφίους σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του. Φυσικά και υπάρχουν τρομερά ικανές γυναίκες στην πράσινη παράταξη και σίγουρα, έστω μια από αυτές θα μπορούσε να αγωνιστεί για την διαδοχή της κ. Γεννηματά. Δύσκολο να πιστέψουμε ότι ήταν μονόδρομος η κούρσα μεταξύ 6 ανδρών για την προεδρία.

Η μεγάλη συμμετοχή θα θεμελιώσει τη συνοχή του κόμματος για αρκετό καιρό. Με το ΚΙΝΑΛ στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος και πάνω από 260.000 ψηφοφόρους να συμμετέχουν στην «γιορτή δημοκρατίας» της παράταξης, τα αντιμαχόμενα στελέχη θα γαληνέψουν προς το παρόν, απολαμβάνοντας τις ενθαρρυντικές προσδοκίες που δημιούργησαν οι κάλπες. Το πόσο εύθραυστη είναι αυτή η συγκολλητική ουσία, θα το μάθουμε σύντομα.

O Nίκος Ανδρουλάκης είναι καθ’ οδόν να γίνει ο πρώτος αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος που δεν θα είναι ο ίδιος -μέχρι νεωτέρας- στη Βουλή.

Αν ο Παπανδρέου δεν εκλεγεί την Κυριακή, μια πολιτική οικογένεια-δυναστεία κλείνει τον πολιτικό της κύκλο. Μόνο το επώνυμο Μητσοτάκη θα απομείνει από την πρώιμη εποχή της Μεταπολίτευσης.

Η μεγάλη συμμετοχή ενισχύει τη νομιμοποιητική βάση του νέου προέδρου, όποιος κι αν είναι αυτός, ενώ μεγάλη μερίδα των πολιτών έχει ήδη κουραστεί με τον δικομματισμό που αντικατέστησε την ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται ότι ο αντιδεξιός χώρος που επιδιώκει να εκφράσει ο κ. Τσίπρας, λοξοκοιτάει επικίνδυνα.

Η βενιζελική πτέρυγα του ΚΙΝΑΛ, θα εκφραστεί μέσω του Νίκου Ανδρουλάκη στον τελικό, με στελέχη σαν τον Οδυσσέα Κωσταντινόπουλο, να έχουν ταχθεί ηχηρά υπέρ του. Σίγουρα, αυτό το ρεύμα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις μετεκλογικές συνεργασίες υπό το καθεστώς της απλής αναλογικής. Όποιο χέρι και αν απλωθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να είναι σε μόνιμη επαγρύπνηση για να μην κοπεί.

Τέλος, ο Λοβέρδος, ως «κρυφό» χαρτί της Νέας Δημοκρατίας κατά πολλούς, αλλά σίγουρα με απόψεις που δεν ανταποκρίνονται συχνά στην σοσιαλδημοκρατική ορθοδοξία όπως την εκφράζουν οι συνυποψήφιοι του, είναι ηττημένος αλλά και καταλύτης του β’ γύρου. Αλλά αυτό είναι μια ιστορία για μια άλλη μέρα.

Δείτε επίσης: Ανδρουλάκης vs Παπανδρέου: Η άποψή σας μετράει στην έρευνα του politic για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ στον β΄γύρο εκλογών

Loading