ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

O Γιώργος Παπανδρέου έχασε. Και τώρα τι;

Η νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη είναι σαρωτική καθώς επιτυγχάνεται με αντίπαλο τον Γιώργο Παπανδρέου, έναν πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του κόμματος, και ένα από τα πιο προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα της χώρας, γιο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου.

Το συντριπτικό ποσοστό σχεδόν 68% που συγκέντρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκς, έναντι 32% του Γ. Παπανδρέου, έμοιαζε αδιανόητο στην αρχή της κούρσας ηγεσίας.

propoli

Ο νέος πρόεδρος αναμένεται να ξεδιπλώσει τις προτεραιότητές του σε επίπεδο πολιτικής γραμμής, ωστόσο ξεκαθάρισε εξαρχής ότι η ισχυρή εντολή που έλαβε είναι για πολιτική αυτονομία και ενότητα.

Ολοι, πλέον, αναμένουν τις πρώτες κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, που θα σηματοδοτήσουν και τις προθέσεις του.

Πολλοί διαβλέπουν ότι η νίκη Ανδρουλάκη βάζει οριστικά ταφόπλακα στο όνομα Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. «Ερχεται η πλήρης αποπαπανδρεοποίηση», λένε στελέχη του κόμματος.

Ενδεικτική των προθέσεών του κ. Παπανδρέου είναι η δήλωση που έκανε μετά το αποτέλεσμα: «Όλοι μαζί οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των μελών, των φίλων και των δημοκρατών πολιτών. Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα και πάθος και θα πάμε μπροστά!».

Από σήμερα επιστρέφει στους γνώριμους ρυθμούς του, και μάλιστα αναμένεται να παρέμβει με ομιλία του κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή.

Ο ίδιος έχει διαβεβαιώσει ότι θα παραμείνει στην παράταξη, αν και έχει ήδη αποχωρήσει μία φορά από αυτή για να ιδρύσει το ΚΙΔΗΣΟ. Το κόμμα που συμμετέχει ως συνιστώσα στο ΚΙΝΑΛ θα το διατηρήσει, όπως ο ίδιος επίσης έχει δηλώσει. Αν και θα φανεί τι θα ζητήσει ο νέος αρχηγός του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος δεν δείχνει να ενθουσιάζεται με την ιδέα να παραμείνουν τα επιμέρους κόμματα.

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι το ποσοστό που κατέγραψε ο πρώην πρωθυπουργός θα το αξιοποιήσει εσωκομματικά, για να διακηρύσσει τις θέσεις του τόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και στο κόμμα.

Σε ψαροταβέρνα των Εξαρχείων , με συνεργάτες του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων βρέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός χόρεψε τη «Συννεφιασμένη Κυριακή» – το αγαπημένο ζεϊμπέκικο του.

Δείτε το βίντεο:

Γιατί ανέβασε τους τόνους ο Παπανδρέου προεκλογικά;

Τι ήταν αυτό που οδήγησε τον Γιώργο Παπανδρέου στη ριζική αναθεώρηση της στρατηγικής του και στο απότομο ανέβασμα των τόνων που έδειξε να τον φέρνει σε πλήρη αντίθεση με τον πυρήνα της λογικής στη βάση της οποίας επέλεξε να είναι υποψήφιος;

Μια εξήγηση είναι ότι το ανέβασμα των τόνων ήταν το αποτέλεσμα του αιφνιδιασμού που δέχθηκε το επιτελείο του από το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Ήταν μια πραγματική ψυχρολουσία. Ακύρωνε όλη τη στρατηγική που είχε ακολουθηθεί το προηγούμενο διάστημα. Υπήρχε η βεβαιότητα ότι ο κ. Παπανδρέου θα έκοβε πρώτος το νήμα και πιθανόν να εξασφάλιζε μια διαφορά ικανή να υποστηρίξει το αφήγημα του μεγάλου comeback. 

Δείτε επίσης: Η “Αλλαγή” που υπόσχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης – Σαρωτική η νίκη του με 68%

Loading