Τουρκία: Κατακρημνίζεται η λίρα – 15 λίρες έναντι 1 δολαρίου

Ιστορικά χαμηλό επίπεδο για την τουρκική λίρα – Ανησυχία για την ριψοκίνδυνη οικονομική πολιτική του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Πτώση έως και κατά 7% μέσα σε μερικά λεπτά κατέγραψε η τουρκική λίρα σήμερα, εξισώνοντας πλέον 15 λίρες με ένα δολάριο.

propoli

Η ιστορική βουτιά είχε ως αποτέλεσμα το νόμισμα να βρεθεί με το μισό της αξίας που είχε στα τέλη της περασμένης χρονιάς, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό σε μια μεγάλη αναδυόμενη αγορά που εξαρτάται πολύ από τις εισαγωγές.

Να σημειωθεί πως η κεντρική τράπεζα κράτησε στο παρελθόν τη λίρα κάτω από το επίπεδο των 14,0 παρεμβαίνοντας στην αγορά συναλλάγματος τρεις φορές τις δύο τελευταίες εβδομάδες μέσω πώλησης δολαρίων.

Υπενθυμίζεται πως η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχώρησε έως τις 14,99 λίρες έναντι του δολαρίου σε μια αγορά με χαμηλή ρευστότητα, από το επίπεδο των 13,889 όπου έκλεισε την Παρασκευή. Στις 10:15 ώρα Ελλάδας, είχε περιορίσει τις απώλειές του και κινείτο στο επίπεδο των 14,44 λιρών.

Τέλος, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, υπό τις πιέσεις του Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να χαμηλώσει το βασικό επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης στο 14% αυτή την εβδομάδα, όπως αναφέρει έρευνα του Reuters μεταξύ οικονομολόγων και αναλυτών την Παρασκευή, παρά το γεγονός ότι τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός κατέγραψε άλμα στο 21,3%.

Δείτε επίσης: Η “Αλλαγή” που υπόσχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης – Σαρωτική η νίκη του με 68%

Loading