Παρασκήνια/ Ο Πάιατ φεύγει ο Τσούνης έρχεται;

Σε περίπου δύο εβδομάδες αναμένεται η έγκριση ή και όχι της τοποθέτησης του Τζορτζ Τσούνη ως νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Ο ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ρόμπερτ Μενέντεζ. 

propoli

Ο κ. Τσούνης, εμφανίστηκε πολύ καλύτερα προετοιμασμένος σε σχέση με την προηγούμενη φορά που είχε διεκδικήσει να λάβει ξανά το αξίωμα του πρεσβευτή – τότε στη Νορβηγία.

Βασικός χρηματοδότης των Δημοκρατικών διαχρονικά, κυρίως από την εποχή Ομπάμα και μετά, ο Τζορτζ Τσούνης είναι προσωπικός φίλος του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος γιόρτασε τον γάμο του με τη δεύτερη σύζυγό του στο σπίτι του κ. Τσούνη, στο Λονγκ Αϊλαντ.

Ο Ρ. Μενέντεζ σημείωσε για τον κ. Τσούνη ότι «θα κληρονομήσει τις ισχυρότερες ελληνοαμερικανικές σχέσεις στην Ιστορία».

Δεν λείπουν πάντως όσοι θεωρούν ότι η τοποθέτηση Τσούνη δεν αποτελεί το καλύτερο δυνατό σενάριο για την Αθήνα, ενώ και κύκλοι της Ομογένειας είχαν προσπαθήσει για κάτι καλύτερο.

Με καταγωγή από το χωριό Πλάτανος Ναυπάκτου, ο Τζορτζ Τσούνης με τη σύζυγό του, Ολγα, και τα τρία παιδιά τους επισκέπτονται κατά καιρούς την Ελλάδα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τσούνης βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα για επαφές σχετικά με τη νέα του θέση.

Επιτάχυνση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας σε εμπόριο και των επενδύσεις

Στους κύριους στόχους του Τσούνη που θα αντικαταστήσει τον διπλωμάτη Τζέφρυ Ρ. Πάιατ, θα είναι η επιτάχυνση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων, ενώ θα ενθαρρύνει και θα επιταχύνει τα πεδία συνεργασίας που σχετίζονται με τη διμερή αμυντική συμφωνία η οποία υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ Ουάσινγκτον και Αθήνας.

Ως προς τα ενεργειακάπροέκρινε τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις διασυνδέσεις με αγωγούς με Βουλγαρία και Β. Μακεδονία, αλλά και τον πλωτό σταθμό της Αλεξανδρούπολης.

Δείτε επίσης: Πάιατ για τα 200 χρόνια φιλίας Ελλάδας-ΗΠΑ: «Το μέλλον θα είναι ακόμα πιο φωτεινό» (vid)

Loading