Συνεδριάζουν σήμερα οι ειδικοί: Χαλάρωση των μέτρων για εστίαση και γήπεδα – Τι θα ισχύσει για τα καρναβάλια

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή σχετικά με τα μέτρα για τον κορονοϊό

Με το βλέμμα στραμμένο προς την χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν μέχρι στιγμής για την εστίαση, και τα γήπεδα θα συνεδριάσει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

propoli

Επίσης, θα εξεταστεί η πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών, που είχαν ανασταλεί από την αρχή του έτους και θα τεθεί το ζήτημα των αποκριάτικων εκδηλώσεων και των καρναβαλικών παρελάσεων.

Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες είναι ενθαρρυντικά. Η αποκλιμάκωση του πέμπτου κύματος που “σήκωσε” η μετάλλαξη Omicron είναι εμφανής. Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων διατηρείται υψηλός, ωστόσο δεν επηρεάζει δραστικά τους άλλους επιδημιολογικούς δείκτες, γεγονός που αποδίδεται στη σημαντική εμβολιαστική κάλυψη που έχει επιτευχθεί.

Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων, ο δείκτης των διασωληνωμένων ασθενών τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει ταχύτερο ρυθμό μείωσης.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, θα προταθεί από τους επιστήμονες στην κυβέρνηση να αρθεί η απαγόρευση των ορθίων στην εστίαση και τη διασκέδαση.

Αυτό που δεν αναμένεται να αρθεί στους κλειστούς χώρους αλλά και τους ανοιχτούς με μεγάλο συγχρωτισμό είναι η χρήση της μάσκας. Επίσης, δεν αναμένεται θετική εισήγηση για ανοιχτές μαζικές εκδηλώσεις όπου η τήρηση του βασικού υγειονομικού πρωτοκόλλου, δηλαδή η συμμετοχή μόνο εμβολιασμένων, δεν μπορεί να διασφαλιστεί.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, κι εφόσον ζητηθεί από την κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί και η πληρότητα στα γήπεδα και να φτάσει το 50% σε σχέση με 10% που είναι σήμερα, ενώ θα δοθεί το πράσινο φως και για τη διενέργεια σχολικών εκδρομών που είχαν ανασταλεί μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Ωστόσο, το μήνυμα που με αγωνία συνεχίζουν να εκπέμπουν επιστήμονες και κυβέρνηση είναι πως η καλή έκβαση της κατάστασης και η άρση των περιορισμών δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση το τέλος της πανδημίας και της κυκλοφορίας του κορονοιού.

Δείτε επίσης: Γκάγκα: «Πάμε αργά προς χαλάρωση των μέτρων, δεν θα γίνει απότομα»

Loading