INTIME

Νοτοπούλου κατά Ψωμιάδη: «Απαράδεκτο ότι αλωνίζει στην πόλη, δεν του δίνω το χέρι μου»

Μύδρους κατά του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη εξαπέλυσε η  υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου.

propoli

«Θεωρώ απαράδεκτο ότι αυτή τη στιγμή ο κ. Ψωμιάδης αλωνίζει τον πόλη είτε ως υποψήφιος δήμαρχος, είτε ως επίσημος στις εξέδρες των επισήμων. Δεν το καταλαβαίνω, δεν το κατανοώ και προσωπικά δεν το δέχομαι» είπε σε δήλωσή της η κ. Νοτοπούλου, προσθέτοντας με αφορμή και την σημερινή συνάντηση Μπουτάρη- Ψωμιάδη πως «σε καμία των περιπτώσεων δεν θα τον συναντούσα, δεν του δίνω καν το χέρι μου στον δρόμο όταν τον συναντώ».

Για τις δημοτικές εκλογές

Αναφερόμενη στις δημοτικές εκλογές, η κα Νοτοπούλου ανέφερε πως «θέλουμε να είναι υποψήφιος δήμαρχος ο κ. Μπουτάρης γιατί στο πρόσωπό του αποτυπώνεται, διά στόματος πρωθυπουργού πια, η σύγκλιση ενός προοδευτικού μετώπου στην πόλη. Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα που μας έχουν φέρει το προηγούμενο διάστημα σε αντιπαράθεση με την πολιτική του νυν δημάρχου. Δεν μπορεί κανένας όμως να παραβλέψει, παρά να συμπαραταχθεί απόλυτα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης στη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε όλα τα προηγούμενα χρόνια για να φέρει έναν αέρα δημοκρατίας στην πόλη, έναν αέρα ελευθερίας, έναν αέρα προόδου και να αφήσουμε πίσω τον σκοταδισμό».

Για την προεδρεία Λουφάκη

Όσον αφορά την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, μετά την απομάκρυνση του κ. Αγγελίδη και την ανάληψη καθηκόντων προέδρου από τον κ. Λουφάκη, η κα Νοτοπούλου τόνισε πως «κάθε διοίκηση κρίνεται από την πολιτική ηγεσία με βάση τα πεπραγμένα της. Εμείς επιλέγουμε στη διοίκηση της Ζώνης Καινοτομίας να τοποθετήσουμε τον κ. Λουφάκη ο οποίος απεδέχθη με χαρά την πρόταση μας ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί να δώσει το όραμα αλλά και τις δυνάμεις του σήμερα, να συνενώσει τις δυνάμεις της πόλης και να δώσει στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας αυτό που τόσα χρόνια λείπει. Πέρα από το όραμα, τη δουλειά και την πράξη. Μια σαφής στοχοθεσία.

,Έχουμε ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια μας, πραγματικά μπορεί να μετατρέψει την περιοχή σε πρότυπο υποστήριξης καινοτομίας. Σε αυτή τη συζήτηση όμως θα πρέπει με απόλυτη ειλικρίνεια να μιλήσουμε μεταξύ μας και να δούμε ποια είναι τα λάθη του παρελθόντος, πώς κατασπαταλήθηκαν πόροι, γιατί τα τελευταία χρόνια δεν έκανε αυτό που θα μπορούσε να κάνει; Ήταν έλλειψη πολιτικής βούλησης από την μεριά της κυβέρνησης; Δεν ήταν».

Ειδικά για την επιλογή του κ. Λουφάκη που δεν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, η κα Νοτοπούλου σημείωσε πως «η κυβέρνηση -με τον κ. Βερναρδάκη να πρωτοστατεί- ήταν αυτή που μίλησε και για από-κομματικοποίηση του κράτους, της δημόσιας διοίκησης» και «στο πλαίσιο αυτό κινούμαστε και με όλους τους οργανισμούς». «Αλίμονο αν ερχόμασταν να βγάλουμε από την θέση τους ανθρώπους οι οποίοι προσφέρουν στην πόλη και την ελληνική κοινωνία. Το αντίθετο, τους δίνουμε τον χώρο και την απόλυτη στήριξη έτσι ώστε να τραβήξουνε μπροστά. Σε καμία περίπτωση, η αλλαγή δεν είναι τιμωρητική, μία κομματική επιλογή, εκτιμούμε ότι μετά την πολύ μεγάλη συζήτηση που κάναμε και με τον κ. Λουφάκη, ταιριάζουν τα οράματά μας για την πόλη».

Για τη Θεσσαλονίκη

Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη η κα Νοτοπούλου, επισήμανε πως «θέλουμε η πόλη στον έναν χρόνο που τουλάχιστον έχουμε μπροστά μας να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα σε ανθρώπινο δυναμικό και κάθε δυνατότητα που της αφήνουνε οι δημοσιονομικές και οι γεωστρατηγικές αλλαγές και να τραβήξει μπροστά». Η ίδια έκανε λόγο για μία «εξαιρετική συγκυρία», σημειώνοντας πως «έχουμε την επίλυση του μακεδονικού ζητήματος, έχουμε την έξοδο από τα μνημόνια, έχουμε μία σειρά από υποδομές και κοινωνικές δομές στην πόλη να προχωράνε και εκεί πρέπει να είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή να μην αφήσουμε ούτε ένα δευτερόλεπτο να πέσει χαμένο και η Θεσσαλονίκη να κάνει το βήμα που δεν έκανε τόσα χρόνια».

Για τη συμφωνία των Πρεσπών

Όσον αφορά τις εξελίξεις γύρω από το «μακεδονικό» ζήτημα, η κα Νοτοπούλου σημείωσε πως «είμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς προχωράμε βήμα-βήμα στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, άμα φυσικά και την αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας. Σε ό,τι μας αφορά και ως υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης το επόμενο διάστημα θα επιδιώξουμε μια σειρά από συνεργασίες και συνέργειες στη βάση». Ερωτηθείσα δε αν τίθεται θέμα κυβερνητικής συνοχής τόνισε πως «προφανώς και δε νιώθουμε ότι υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος, είναι ένα ζήτημα στο οποίο έχουμε μια ιδεολογική, πάρα πολύ σημαντική διαφορά με τους εταίρους μας, τους ΑΝΕΛ, ήταν γνωστή από την αρχή. Προχωράμε από κοινού διότι αυτή τη στιγμή ο στόχος είναι η κυβέρνηση από τη στιγμή που βγήκε από τα μνημόνια να ολοκληρώσει την προσπάθεια της για κοινωνική σωτηρία. Όταν έρθει η ώρα για την συζήτηση στη Βουλή θα το δούμε, ας μην προτρέχουμε».

Για τον Μητσοτάκη

Σχολιάζοντας τις χθεσινές αναφορές του κ. Μητσοτάκη για τα πανεπιστήμια, η κα Νοτοπούλου ανέφερε: «Νομίζω ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί όλο το τελευταίο διάστημα να δημιουργήσει μια εικόνα αταξίας, απουσίας ασφάλειας, προστασίας του πολίτη. Αυτό έρχεται νομίζω σε ευθεία αντιπαράθεση με την πραγματικότητα», συμπληρώνοντας σε σχέση με το δημόσιο πανεπιστήμιο πως «την τακτική, την λογική, και την επιθυμία του κ. Μητσοτάκη την ξέρουμε, τα συμφέροντα που εξυπηρετεί τα γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά. Επομένως μόνο στοχευμένη είναι αυτή του η κίνηση σε αυτόν τον χρόνο».

Για τα πανεπιστήμια

Στο ερώτημα «τι σας πειράζει αν παράλληλα με τα δημόσια πανεπιστήμια λειτουργούν και ιδιωτικά;» που προτάσσει η ΝΔ, η κα Νοτοπούλου απάντησε πως «αυτό που μας πειράζει είναι να μην λειτουργούν τα δημόσια πανεπιστήμια, να μην υπάρχουν καθηγητές, να κλείνουν τμήματα, να μην υπάρχει στήριξη των ερευνητών, να μην υπάρχουν ερευνητικά προγράμματα που στηρίζουν τους νέους επιστήμονες και παραμένουν στη χώρα τους. Και αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ καιι του ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια». «Το ελληνικό πανεπιστήμιο αυτή τη στιγμή στήνεται ξανά στα πόδια του, έχει αυξημένους πόρους, έχει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια πρόσληψη προσωπικού, δίνει τη δυνατότητα σε νέους επιστήμονες και ερευνητές να μείνουν στη χώρα και να ασχοληθούν με την έρευνα, καλύπτοντας ταυτόχρονα τις ανάγκες επιβίωσης τους. Άρα εμείς είμαστε με αυτή την πολιτική, και δεν κάνουμε βήμα πίσω σε αυτό», πρόσθεσε.

Loading