Τζιτζικώστας για Γενοκτονία: «Δεν διαπραγματευόμαστε ούτε σελίδα από την Ιστορία»

Το δικό του μήνυμα για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώρισή της έστειλε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος συμμετείχε στις κυριακάτικες (19/5) εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας στη Θεσσαλονίκη.

propoli

«Οφείλουμε να αναλάβουμε όλοι μαζί την ευθύνη και ενωμένοι να δώσουμε τον αγώνα για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου», τόνισε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Δεν διαπραγματευόμαστε ούτε ένα χιλιοστό ελληνικής γης, ούτε μία σελίδα από την Ιστορία μας».

Ο κ. Τζιτζικώστας παρέστη στην καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, ως κεντρικός ομιλητής, και στο τρισάγιο στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας, ενώ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην πλατεία της Αγίας Σοφίας, συνοδευόμενος από την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

«Προκαλεί υποψίες η άρνηση της ιστορικής αλήθειας από την Τουρκία»

«Είναι καλό να μη φοβόμαστε να μιλήσουμε για τα λάθη, τις καθυστερήσεις, τις παραλείψεις που έγιναν στο παρελθόν γιατί έτσι μαθαίνουμε και αποφεύγουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη. Και σήμερα, κανείς πλέον δεν δικαιούται να ολιγωρεί ή να τα επαναλάβει. Σήμερα, 100 χρόνια από τη Γενοκτονία, το καθήκον επιτάσσει να συνεχίσουμε τον αγώνα ακόμα πιο δυναμικά, ακόμα πιο αποφασιστικά», είπε αρχικά ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε:

«Η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και από την ίδια την Τουρκία, δεν αποτελεί μια πράξη οπισθοδρόμησης, ρεβανσισμού ή μισαλλοδοξίας. Αποτελεί μια πράξη ανθρωπισμού και ειρήνης. Είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στο μέλλον. Η άρνηση της ιστορικής αλήθειας από την Τουρκία δεν εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών. Αντίθετα, προκαλεί υποψίες και βάζει εμπόδια στην οικοδόμηση υγιών σχέσεων για το μέλλον. Η Ελλάδα -το γνωρίζουν όλοι- είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Θέλουμε να αποφεύγουμε τις εντάσεις. Σεβόμαστε πάντα τα συμφωνημένα μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης. Δεν ενδίδουμε σε επιπόλαιες προκλήσεις, διατηρούμε πάντα την ψυχραιμία μας. Μην κάνουν το λάθος όμως κάποιοι, αυτή την ψυχραιμία και την υπευθυνότητα να την εκλάβουν ως αδυναμία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να κάνει βήμα πίσω, στα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη. Η Ιστορία μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Και αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: Δεν διαπραγματευόμαστε ούτε χιλιοστό ελληνικής γης».

«Ημέρα ευθύνης η 19η Μαΐου»

Όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, εξάλλου, «η 19η Μαΐου δεν είναι μια ημέρα μνήμης και τιμής μόνο, είναι πρώτα και κύρια ημέρα καθήκοντος και ευθύνης. Η 19η Μαΐου δεν αφορά μόνο στο παρελθόν, αφορά πρωτίστως στο παρόν και το μέλλον. Και αυτό γιατί 353.000 αθώα θύματα περιμένουν τη δικαίωση, με την καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Το βάρος αυτής της ευθύνης πρέπει να το σηκώσουμε όλοι μαζί. Το βάθεμα της συνείδησης της Γενοκτονίας, στο σύνολο του ελληνικού λαού, και ο αγώνας όλων μας, μαζί με τον Ποντιακό Ελληνισμό, είναι ζήτημα ψυχής και συνείδησης».

Κλείνοντας την ομιλία του, έστειλε ακόμη ένα μήνυμα για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας: «Λίγα λόγια αρμόζουν σήμερα, μας περιμένουν όλους, οι πράξεις για την 19η Μαΐου, την ημέρα μνήμης και ευθύνης για όλους τους Έλληνες. Σας διαβεβαιώνω ότι η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, τιμούν και θα τιμούν πάντα τη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου. Και εύχομαι πραγματικά μέσα από την καρδιά μου, σύντομα στα επόμενα χρόνια, να έρθει η ώρα της ανακοίνωσης της καθολικής αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και να είμαστε όλοι μαζί εδώ, για να αποτίσουμε τις τιμές που πρέπει στα αθώα θύματα τους Έλληνες του Πόντου».

Loading