Χ. Καραθανάσης: Θα μπούμε στον παγκόσμιο χάρτη

244
Για τη μεγάλη συμφωνία με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης μίλησε στον αέρα της εκπομπής “Απλά επικίνδυνοι”, στον Flash 99.4, ο Σερραίος επιχειρηματίας Χρήστος Καραθανάσης, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του νέου αυτού εγχειρήματος για ολόκληρη τη χώρα. “Έχει γίνει μια ιστορική συμφωνία που για πρώτη φορά περνάει σε ιδιωτικά χέρια. Η ευθύνη που έχουμε αναλάβει είναι πάρα πολύ μεγάλη”, δήλωσε ο πρόεδρος της Royal Sugar.

“Ήδη έχουμε υπογράψει και τρέχουμε να προλάβουμε την φετινή καλλιέργεια, για να δούμε τι θα κάνουμε τα τεύτλα. Χθες είχαμε μια συζήτηση με καλλιεργητές απ’ όλη την Έλλαδα και σήμερα έγινε μια πρώτη συνάντηση στο εργοστάσιο του Πλατέως, στην Ημαθία, με εργαζομένους και εποχιακούς για να δούμε τι ακριβώς γίνεται. Και τώρα είμαστε καθ’ οδόν για τη Λάρισα. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο”.

Όπως υποστήριξε ο κ. Καραθανάσης, “η ζάχαρη είναι ένα προϊόν στρατηγικής σημασίας και χρειάζεται συλλογική δουλειά. Προσπαθούμε να βρούμε τη χρυσή τομή, ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Αν δεν στηρίξουμε όλοι αυτή την προσπάθεια, το αποτέλεσμα δεν θα είναι θετικό. Θα ξαναμπούμε στον χάρτη της παγκόσμιας, όχι μόνο της ευρωπαϊκής παραγωγής ζάχαρης. Είναι πολύ εύκολο για εμάς να επεξεργαστούμε και να παράξουμε τη ζάχαρη. Είμαστε σε μια πάρα πολύ καλή θέση”.

“Οι καλλιεργητές είναι μαζί μας”

Ο επιχειρηματίας αναφέρθηκε και στην σπουδαία συνδρομή των καλλιεργητών και των παραγωγών, που στέκονται ως αρωγοί σε όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται. “Αντιλαμβάνονται κι αυτοί ότι για να λειτουργήσει το εργοστάσιο χρειάζεται να έχει πολύ χαμηλό κόστος. Αντιλαμβάνονται την τεχνογνωσία που τους δίνουμε, και μπορούν να αφουγκραστούν όλον αυτό το σφυγμό που θέλουμε να τους περάσουμε. Οι περισσότεροι παραγωγοί είναι λογικοί και έχουν επενδύσει σε μηχανές και εξοπλισμό. Υπάρχει παραγωγός που έχει επενδύσει πάνω από 500.000 ευρώ σε μηχανήματα. Αυτός είναι μαζί μας”.

Ο κ. Καραθανάσης δεν παρέλειψε μάλιστα να ευχαριστήσει θερμά την κυβέρνηση, που βοήθησε και συνέδραμε ώστε να επιτευχθεί αυτή η σημαντική συμφωνία. “Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς την κυβέρνηση που έχει αναλάβει αυτή την ευθύνη να ξαναμπεί στην ανάπτυξη αυτό το προϊόν στρατηγικής σημασίας. Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό, τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, γιατί ήταν καθοριστική η συμβολή του. Και όχι μόνο αυτόν, αλλά και τον κ. Βορίδη, τον κ. Καραμανλή, την κα. Αραμπατζή. Και τον περιφερειάρχη. Θέλω να ξέρετε ότι δουλεύουμε πάνω σε αυτό πολλούς μήνες.

Τέλος, όπως υποστήριξε, δεν νοείται να μην παράγει η χώρα μας τη δική της ζάχαρη. “Το 95% των τροφίμων χρησιμοποιεί ζάχαρη. Δεν νοείται σήμερα κράτος σοβαρό που να μην παράγει ζάχαρη. Δίνουμε από τη δικιά μας μεριά, από το δικό μας μετερίζι αυτόν τον αγώνα. Και θέλουμε την υποστήριξη όλων”. Σημείωσε επίσης ότι ελληνική ζάχαρη θα βρούμε στα σούπερ μάρκετ τον Σεπτέμβρη του 2020.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Καραθανάσης εδώ: