Ήπια άνοδος 0,24% – Το trade Ελλάδα είναι για το 2019

Με ήπια άνοδο κινείται το χρηματιστήριο, ωστόσο οι επενδυτές δίνουν μάχη στις τραπεζικές μετοχές, στο άνοιγμα της συνεδρίασης καθώς επιβεβαιώθηκαν πλήρως και οι αναφορές του Newmoney.gr σχετικά με τα όσα είπαν οι ξένοι επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες και εταιρείες στο συνέδριο του Λονδίνου.

propoli

Η αγορά κινήθηκε έως 0,50-52% και αμέσως ξεκίνησαν οι ρευστοποιήσεις και τα κέρδη εξανεμίστηκαν.

Νέα χαμηλά στις τράπεζες

Το «σφυροκόπημα» που δέχθηκαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών αλλά και ο υπουργός Οικονομικών ήταν ανελέητο. Η Ελλάδα αποτελεί ένα trade για το 2019, χρονιά η οποία είναι εκλογική.

Οι επενδυτές αμφισβήτησαν τις τράπεζες εξ ου και η κεφαλαιοποίηση τους κατέρρευσε στα 5,6 δισ. ευρώ, δηλαδή λιγότερα κεφάλαια από όσα δέχθηκαν συνολικά το 2015, κατά τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Οι ξένοι επενδυτές γνωρίζοντας από το IMF τα προβλήματα χρέους και το γεγονός ότι η οικονομία αδυνατεί να αναπτυχθεί με πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, αμφισβητούν ότι, οι τράπεζες μπορούν να λύσουν τα προβλήματα με τα υφιστάμενα κεφάλαια.

Ως εκ τούτου, οι ελληνικές τράπεζες θα οδηγηθούν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου,καθώς δεν μπορούν να προσφύγουν στις αγορές οι οποίες ζητούν υψηλά επιτόκια. Ένα άλλο πρόβλημα πέραν από τα κόκκινα δάνεια και τις αγορές, είναι ότι σε δυο τράπεζες οι διοικήσεις δεν είναι «γνωστές» στους επενδυτές. Στη μια τράπεζα η διοίκηση είναι καινούργια και στην έτερη υπάρχει διαδικασία αλλαγής – η οποία κοστίζει «ακριβά».

Oι επενδυτές, λοιπόν προτιμούν να δουν την Ελλάδα τη νέα χρονιά, όταν θα υπάρχει η προοπτική των εκλογών τον Μάιο σε δυο γύρους ή εκλογές – εξπρές τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο.

Η μετοχή της Alpha Bank προηγουμένως έγραψε νέο χαμηλό στα 1,18 ευρώ και αντέδρασε, ενω η Εθνική Τράπεζα έφθασε στα 1,69 ευρώ, ύστερα από το πρόσφατο reverse split.

Άνοδος 0,24%

Συνεχή μάχη δίνει ο Γενικός Δείκτης και το ποσοστό καθώς δυο αντίρροπες δυνάμεις μάχονται στις χαμηλές τιμές των τραπεζικών μετοχών. Πριν από λίγο βρισκόταν στις 683 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0, 28 %.

Με πτώση 0,50% η Αlpha bank στα 1,20 ευρώ. Πτώση 0,36% η Εθνική στα 1,69 ευρώ. Με πτώση 1,42% η Eurobank στα  0,6255 ευρώ.  Οριακή η άνοδος σε Πειραιώς στα 1,963 ευρώ.

Κέρδη 2,25% ο ΟΛΠ που συνεχίζει την άνοδο στα 16,36 ευρώ με τα συνήθη λίγα κομμάτια. Κέρδη 1,33% για τον ΟΠΑΠ στα 9,105 ευρώ. Με οριακή άνοδο ο ΟΤΕ στα 10,43 ευρώ. Κέρδη 1% για την Coca – Cola στα 29,21 ευρώ. Άνοδος 1,15% για την ΜΟΗ στα 22 ευρώ. Αυξημένες οι συναλλαγές στα 4 εκατ. ευρώ καθώς σήμερα θα έχουμε και εισροές λόγω της Πολωνίας, ενώ το μεσημέρι υπάρχει η τριπλή λήξη παραγώγων.

 

Loading