Εύσημα του Κοσόβου για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Την αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ χαιρέτισε η πολιτική ηγεσία του Κοσόβου, με τον πρόεδρο Χάσιμ Θάτσι να χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών ως «πρότυπο επίλυσης διακρατικών διαφορών».

propoli

«Το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας επέδειξε θάρρος, όραμα και ευσυνειδησία, ψηφίζοντας για τις συνταγματικές αλλαγές που προέβλεπε η συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας έτσι το τελευταίο βήμα για την αλλαγή του ονόματος της χώρας» τόνισε ο Κοσοβάρος πρόεδρος.

Και πρόσθεσε: «Η απόφασή αυτή δεν ήταν εύκολη ούτε δημοφιλής αλλά ήταν η σωστή απόφαση για το κράτος και τους πολίτες. Η Βόρεια Μακεδονία, όπως θα λέγεται, έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, ανοίγοντας προοπτικές για την πολιτική σταθερότητα, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την ενσωμάτωση της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς».

«Έτος μεγάλων αποφάσεων το 2019»

Επιπλέον, ο Θάτσι επεσήμανε ότι «το 2019 θα πρέπει να είναι έτος μεγάλων αποφάσεων και για το Κόσοβο». Το έτος κατά το οποίο η αιώνια σύγκρουση μεταξύ Κοσσόβου και Σερβίας πρέπει να τερματιστεί με μια οριστική και συνολική συμφωνία για την ειρήνη και την εξομάλυνση των διακρατικών σχέσεων» κατέληε, σε ανάρτηση στο Facebook.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι συνεχάρη τον Ζάεφ, υπογραμμίζοντας «ο τερματισμός της διένεξης για το όνομα είναι σημαντικό γεγονός για τα δυτικά Βαλκάνια που δημιουργεί την ελπίδα ότι η περιοχή μας βαίνει προς μία διαρκή ειρήνη».

Loading