Πηγή φωτ: AP

Η Βόρεια Κορέα κατεδάφισε πυρηνικό σταθμό δοκιμών

Η Βόρεια Κορέα έκανε πράξη την υπόσχεσή της και σήμερα το πρωί προχώρησε στην κατεδάφιση πυρηνικού σταθμού δοκιμών, με μια σειρά εκρήξεων που κράτησαν αρκετές ώρες παρουσία ξένων δημοσιογράφων.

propoli

Οι εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό δοκιμών που κατασκευάστηκε σε βουνά των αραιοκατηκοιμένων βορειοανατολικών περιοχών της χώρας, επικεντρώθηκαν σε τρεις σήραγγες, σε υπόγειους χώρους αλλά και σε πολλούς πύργους παρατήρησης στη γύρω περιοχή.

Το προγραμματισμένο κλείσιμο του σταθμού, είχε ανακοινωθεί από τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ – Γιονγκ Ουν πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ τον επόμενο μήνα στη Σιγκαπούρη.

Έδωσε θετικό τόνο, ωστόσο ο Τραμπ περιμένει κι άλλα μέτρα

Η απόφαση της Β. Κορέας να κλείσει τον πυρηνικό σταθμό Punggye-ri θεωρήθηκε ευπρόσδεκτη χειρονομία από την πλευρά του Κιμ Γιονγκ Ουν και έδωσε έναν θετικό τόνο ενόψει της συνόδου. Ωστόσο, δεν είναι μια μη αναστρέψιμη κίνηση. Θα πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα σημαντικά μέτρα προς ικανοποίηση των αιτημάτων του Τραμπ για πραγματική αποπυρηνικοποίηση.

Με την πρόσκληση ξένων μέσων ενημέρωσης, κυρίως τηλεοπτικών δικτύων, η Β. Κορέα ελπίζει ότι οι εικόνες των εκρήξεων στον σταθμών θα μεταδοθούν σε όλο τον κόσμο, αν και δεν προσκάλεσε διεθνείς επιθεωρητές στην τελετή, γεγονός που περιορίζει την αξία της κίνησης ως σοβαρή παραχώρηση.

Πηγή: Associated Press

Loading