Η γοητεία της άκρας δεξιάς στην Ανατολική Γερμανία

Η γοητεία της άκρας δεξιάς στην Ανατολική Γερμανία, όπου αναμένεται να αναδειχθεί νικητής κατά τις τοπικές εκλογές της Κυριακής, εξηγείται εν μέρει με την απώλεια της εμπιστοσύνης των κατοίκων της στην κοινωνική δικαιοσύνη, δηλώνει ο Τόμας Κλίκχε, πολιτικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Magdenburg-Stendal σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο:

Ερώτηση: Ποιες ήταν οι συνέπειες της γερμανικής επανένωσης το 1990;

Απάντηση: Σε οικονομικό επίπεδο, οι Ανατολικογερμανοί έζησαν ένα εχθρικό εγχείρημα. Επιχειρήσεις εξαγοράσθηκαν και έκλεισαν. Η απασχόληση και η ανάπτυξη αφορούσαν την Δυτική Γερμανία, η μαζική ανεργία την Ανατολική. Κατά συνέπεια προκλήθηκε κύμα αναγκαστικής (εσωτερικής) μετανάστευσης.

propoli

Όλα αυτά συνέβησαν πριν από 30 χρόνια. Σήμερα, η Ανατολική Γερμανία παραμένει εξαρτημένη από την Δυτική: τα ανατολικά εδάφη είναι μία αγορά που προσφέρει πρώτες ύλες, όπως αγροτικά προϊόντα και εξειδικευμένους εργαζόμενους. Κάθε χρόνο, χιλιάδες εκπαιδευτικοί και γιατροί μεταναστεύουν προς την Δύση, όπου οι αμοιβές είναι υψηλότερες. Οι Ανατολικογερμανοί βρίσκονται ακόμη σε χαμηλότερο εισοδηματικό επίπεδο. Τα ποσοστά των ορισμένου χρόνου εργασιακών συμβάσεων, της μερικής απασχόλησης, των μισθωτών που αμείβονται με το κατώτερο μισθό, της παιδικής φτώχειας, των αποδεκτών κοινωνικών επιδομάτων, είναι πολύ υψηλότερα στην Ανατολική Γερμανία. Αυτό σημαίνει ότι η οικονοιμκή ανισότητα ανάμεσα στις περιοχές έχει μακροπρόθεσμα θεμελιωθεί.

Κατά συνέπεια , πολλοί Ανατολικογερμανοί έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Ερώτηση: Πώς χαρακτηρίζεται η ψήφος υπέρ της ακροδεξιάς στην Ανατολική Γερμανία;

Απάντηση: Οπως και στην Δυτική, στην Ανατολική Γερμανία συναντούμε δύο ομάδες ψηφοφόρων του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD): υπάρχει ένα τρίτο εκ πεποιθήσεως εξτρεμιστών της δεξιάς, στη συνέχεια υπάρχουν οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι των Χριστιανοδημοκρατών που θέλουν μία συντηρητικότερη στροφή της CDU, κυρίως σε οικογενειακά και κοινωνικά θέματα. Σε αυτές προστίθενται δύο άλλες ομάδες στα κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας που αποτελούν κληρονομιά της επανένωσης.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading