«Η Μόσχα θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ορθοδόξων στην Ουκρανία»

Το Κρεμλίνο, δια του εκπροσώπου του σχολίασε την απόφαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, από την Μόσχα.

propoli

Πιο συγκεκριμένα το Κρεμλίνο, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η Ρωσία, σε περίπτωση που επέλθουν θρησκευτικές ταραχές στην γείτονα Ουκρανία, θα «υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ορθοδόξων» που ζουν στην περιοχή.

Δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου

«Αν λάβουν χώρα παράνομες ενέργειες, τότε προφανώς, όπως η Ρωσία προστατεύει παντού τα συμφέροντα των Ρώσων και των ρωσόφωνων, έτσι θα υπερασπιστεί και τα συμφέροντα των ορθοδόξων. Είναι μια συνολική και κατανοητή θέση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Αυτή η προστασία των ορθοδόξων θα γίνει «αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά» μέσα, διευκρίνισε ο Πεσκόφ. «Αφορά το ενδεχόμενο οι ουκρανικές αρχές να μην καταφέρουν να κρατήσουν υπό έλεγχο την κατάσταση και μέσα στα όρια της νομιμότητας, αν η κατάσταση πάρει χαρακτήρα άσχημο και βίαιο».

«Προειδοποιήσαμε επανειλημμένα πως ανησυχούμε πολύ όσον αφορά αυτές τις αποφάσεις που μπορούν να προκαλέσουν ένα σχίσμα στην ορθοδοξία», συνέχισε ο Πεσκόφ υποστηρίζοντας ωστόσο πως η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν σκοπεύει «να ανακατευθεί στον διάλογο ανάμεσα στις Εκκλησίες» στην Ουκρανία.

«Καθώς η ορθοδοξία είναι μία από τις θρησκείες της Ρωσίας, ό,τι συμβαίνει στον ορθόδοξο κόσμο αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής από την πλευρά της (ρωσικής) κυβέρνησης», ξεκαθάρισε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Loading