Η «συνταξιοδοτημένη» πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολωνίας θα πάει κανονικά στη δουλειά

Ο πρόεδρος της Πολωνίας ανακοίνωσε χθες (Τρίτη 3 Ιουλίου 2018) ότι η πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Μαλγκορζάτα Γκέρσντορφ «συνταξιοδοτείται» από σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που εισήγαγε η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας, την οποία οι δικαστές θεωρούν αντισυνταγματική.

propoli

Η σύγκρουση μεταξύ της πλειοψηφίας των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου και της κυβέρνησης κορυφώνεται, με φόντο και την κρίση στις σχέσεις της Βαρσοβίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή αυτή την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση.

Η πολωνική κυβέρνηση από την άλλη δεν δείχνει να έχει καμία πρόθεση να υποχωρήσει, μολονότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τη Δευτέρα μια νέα «διαδικασία επί παραβάσει» σε βάρος της, με σκοπό να προστατευθεί η ανεξαρτησία του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η Γκέρσντορφ, η οποία είχε αρνηθεί να παραιτηθεί από τα καθήκοντά της, δεν έκανε κανένα σχόλιο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα. Όμως ο εκπρόσωπός της είπε ότι η ίδια όρισε έναν δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου, τον Γιόζεφ Ιβούλσκι, για να την αντικαταστήσει «κατά τη διάρκεια της απουσίας της» και ότι σκοπεύει να επιστρέψει στη δουλειά της κανονικά σήμερα.

Ο πρόεδρος Ντούντα έχει αναθέσει και αυτός στον Γιόζεφ Ιβούλσκι να αναλάβει προσωρινά τα καθήκοντα της Γκέρσντορφ, μέχρι να εκλεγεί ο διάδοχός της, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Πάβελ Μούτσα. Ο τελευταίος χαιρέτισε τη σύμπτωση απόψεων του προέδρου και της Γκέρσντορφ, υπογραμμίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι η πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν έχει τη δικαιοδοσία να προχωρήσει σε αυτόν τον διορισμό.

Ο Μούτσα τόνισε ότι η Γκέρσντορφ δεν θα πρέπει να πάει σήμερα στο Δικαστήριο γιατί την προεδρία του έχει πλέον αναλάβει ο δικαστής Ιβούλσκι.

Χθες το βράδυ οργανώθηκε μια μεγάλη διαδήλωση υπέρ των δικαστών ενώ σήμερα το πρωί, ημέρα κατά την οποία οι «συνταξιοδοτημένοι» δεν θα πρέπει να πάνε στη δουλειά τους, εκείνοι σχεδιάζουν αντιθέτως να μπουν όλοι μαζί στο κτίριο, συνοδεύοντας την Γκέρσντορφ στο γραφείο της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading