Θύμα Ρώσων φαρσέρ έπεσε ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον

Θύμα Ρώσων φαρσέρ φαίνεται πως έπεσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. Ο επικεφαλής του Φόρειν Όφις μάλιστα, συζήτησε κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής φάρσας σοβαρά θέματα που απασχολούν την διεθνή κοινότητα.

propoli

Στη νέα αυτή τηλεφωνική επικοινωνία που δόθηκε στο φως της δημοσιότητας, ο Μπόρις Τζόνσον νομίζει ότι συνομιλεί με τον νέο Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν. Αντί αυτού, ο ίδιος έπεσε θύμα των Ρώσων Φαρσέρ, Αλεξέι «Λέξους» Στολιάροφ και  Βλαντιμίρ «Βόβαν» Κουζνετσόφ.

Τι αναφέρεται στην συνομιλία

Στην συνομιλία αυτή που διαρκεί συνολικά 18 λεπτά, ο Τζόνσον εκφράζει καταρχάς την στήριξη του Λονδίνου προς την Αρμενία, ενώ στην συνέχεια αναφέρεται στις σχέσεις της Βρετανίας με τη Ρωσία, τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τον πόλεμο στη Συρία.

Κατά την διάρκεια της συνομιλίας μεταξύ άλλων ο φαρσέρ του δηλώνει ότι σκοπεύει να επισκεφθεί την Ρωσία και ότι αγωνιά μήπως δηλητηριαστεί με Νόβιτσοκ, κάνοντας με αυτό τον τρόπο σαφή αναφορά στην υπόθεση δηλητηρίασης του διπλού Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Ιουλίας.

Ο Τζόνσον ακούγεται καθαρά από την άλλη άκρη του τηλεφώνου να γελάει με την αναφορά αυτή.

Λίγο αργότερα, ο Βρετανός υπουργός δηλώνει ότι θα ήθελε να επισκεφθεί την Αρμενία για να μάθει περισσότερα για τις «εμπειρίες της με το Νόβιτσοκ» και αναφέρεται επίσης στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και μεμονωμένων προσώπων.

«Δεν θέλουμε Ψυχρό Πόλεμο αλλά θέλουμε να δούμε βελτίωση στη στάση της Ρωσίας», ακούγεται να λέει, ενώ συμπληρώνει, «Αν ρίξεις μια πέτρα στο Κένσινγκτον, θα χτυπήσεις έναν ολιγάρχη. Κάποιοι από αυτούς βρίσκονται κοντά στον Πούτιν, κάποιοι άλλοι όχι».

Εν τέλει όμως ο Βρετανός υπουργός φαίνεται να καταλαβαίνει πως πρόκειται για φάρσα και απάντησε στον συνομιλούντα «είστε πολύ ευγενικός» προκειμένου να τερματίσει την κλήση.

Ανακοίνωση του Φόρειν Όφις

Από την πλευρά του, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση για το περιστατικό, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο υπουργός Εξωτερικών αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για φάρσα για τερμάτισε το τηλεφώνημα. Το ελέγξαμε και αμέσως διαπιστώσαμε ότι ήταν φάρσα. Η χρήση χημικών όπλων στο Σάλσμπερι και τη Συρία και τα πρόσφατα γεγονότα στην Αρμενία είναι σοβαρά θέματα. Αυτές οι παιδαριώδεις ενέργειες δείχνουν την έλλειψη σοβαρότητας του καλούντος και εκείνων που κρύβονται από πίσω».

Την διενέργεια έρευνας σχετικά με το περιστατικό όμως ανακοίνωσε και η εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. «Δεν θα έπρεπε να συμβεί και διεξάγεται έρευνα για να διαπιστώσουμε τις συνθήκες και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξαναγίνει».

Loading