φωτο αρχείου

Ισραήλ: Υποψήφιος υπέρ της απόσυρσης από τη Δυτική Όχθη

Ο βασικός αντίπαλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στις εκλογές της 9ης Απριλίου, ο Μπένι Γκαντζ, έκανε λόγο για μια ενδεχόμενη απόσυρση των Ισραηλινών από περιοχές της Δυτικής Όχθης, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στην κατεχόμενη αυτή περιοχή, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τη δεξιά.

propoli

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ο Γκαντζ, ένας δημοφιλής πρώην στρατηγός το κόμμα του οποίου κερδίζει έδαφος στην πρόθεση ψήφου, αναφέρθηκε θετικά στην απόσυρση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας και την καταστροφή των εβραϊκών οικισμών εκεί το 2005.

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μην επιβαλλόμαστε σε άλλους λαούς», δήλωσε ο Γκαντζ στην εφημερίδα Yedioth Ahronoth.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μονομερής απόσυρση του Ισραήλ το 2005 από τη Γάζα «εφαρμόστηκε από τον στρατό και τους εποίκους με οδυνηρό, αλλά καλό τρόπο».

«Πρέπει να εξάγουμε μαθήματα και να τα εφαρμόσουμε αλλού», πρόσθεσε, αν και δεν διευκρίνισε το εύρος μιας ενδεχόμενης απόσυρσης από τη Δυτική Όχθη ούτε πώς αυτή μπορεί να διευθετήσει διπλωματικά τη διαμάχη με τους Παλαιστίνιους.

Το κόμμα του Γκαντζ «Αντίσταση για το Ισραήλ» δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο και φαίνεται να κερδίζει, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, 21 με 24 έδρες σε σύνολο 120, ερχόμενο στη δεύτερη θέση μετά το Likud του Νετανιάχου, το οποίο εμφανίζεται με 30 έδρες διασφαλίζοντας στον Ισραηλινό πρωθυπουργό πέμπτη θητεία.

Μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης αυτής το κόμμα του Γκαντζ διαβεβαίωσε ότι δεν εξετάζει τη μονομερή απόσυρση των Ισραηλινών από τους εβραϊκούς οικισμούς.

Άμεση ήταν η αντίδραση της δεξιάς.

Σε ανακοίνωσή του το Likud κατηγόρησε τον Γκαντζ ότι σχεδιάζει να σχηματίσει μια «αριστερή κυβέρνηση» με τη βοήθεια των κομμάτων των Ισραηλινών Αράβων που διάκεινται θετικά προς τους Παλαιστίνιους και οι οποίοι διαθέτουν 13 έδρες στο κοινοβούλιο.

Ο Ισραηλινός υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ, επικεφαλής μιας «νέας δεξιάς», ενός νέου υπερεθνικιστικού κόμματος το οποίο τάσσεται υπέρ της προσάρτησης ενός μέρους της Δυτικής Όχθης σχολίασε: «Ο Γκαντζ έβγαλε τη μάσκα (…) θέλει να διώξει τους Εβραίους από το σπίτι τους».

Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους απάντησαν επαναλαμβάνοντας τη θέση τους ότι οι εβραϊκοί οικισμοί αποτελούν εμπόδιο στις προσπάθειές τους για τη δημιουργία ενός κράτους και γι’ αυτό θα πρέπει να καταστραφούν αν δεν προσαρτηθούν από το Ισραήλ μετά την ανταλλαγή εδαφών έπειτα από διαπραγμάτευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading