«Κακομεταχείριση μεταναστών από τη Frontex στην Ελλάδα»

Για κακομεταχείριση μεταναστών σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ουγγαρία κάνει λόγο κοινή έρευνα της ιστοσελίδας Correctiv, του βρετανικού Guardian και του γερμανικού ARD.

Το σχετικό ρεπορτάζ, το οποίο αναμένεται να μεταδοθεί την Τρίτη (6/8) και το περιεχόμενό του προαναγγέλλουν η γαλλική Figaro και το AFP.

propoli

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε αυτό, ο ευρωπαϊκός οργανισμός φύλαξης συνόρων Frontex κατηγορείται ότι ανέχθηκε την κακομεταχείριση μεταναστών από κατά τόπους συνοριοφύλακες «στη Βουλγαρία, Ουγγαρία και Ελλάδα» και ότι και η ίδια παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη διάρκεια  απελάσεων.

«Οι τοπικοί αξιωματούχοι καταδίωξαν τους αιτούντες άσυλο με σκύλους, τους έριξαν σπρέι πιπεριού ή τους απώθησαν με βάναυσο τρόπο», καταγγέλλεται μεταξύ άλλων.

Τα τρία ΜΜΕ δηλώνουν ότι βασίσθηκαν σε «εκατοντάδες εσωτερικά έγγραφα της Frontex», που κατά κανόνα «αρχειοθετούνται χωρίς να δοθεί συνέχεια».

Η Frontex έχει το δικαίωμα να αποσύρει το προσωπικό της από αυτές τις χώρες και εφόσον δεν το κάνει, είναι συνένοχος, την κατηγορεί ο υπεύθυνος του συμβουλευτικού Forum του οργανισμού Stephan Kessler, που παρουσιάζεται στην εκπομπή του ARD, της οποίας αποσπάσματα μεταδόθηκαν στην ιστοσελίδα της.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα «παρακολουθήσει» το έργο της Frontex για να «διαπιστώσει αν τα αναφερόμενα συμβάντα είναι ακριβή» και να αντλήσει τις «κατάλληλες» συνέπειες, δήλωσε η εκπρόσωπος Mina Andreeva σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

«Οποιαδήποτε μορφή βίας και κακομεταχείρισης των μεταναστών και των προσφύγων είναι απαράδεκτη”, πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι η Επιτροπή «λαμβάνει αυτές τις κατηγορίες πολύ σοβαρά».

Loading