«Κακώς υιοθετούμε την προπαγάνδα περί “προκλητικών” ασκήσεων ΗΠΑ-Ν.Κορέας»

Ο βετεράνος ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν άσκησε κριτική στον πρόεδρο Τραμπ για την “υιοθέτηση” της ρητορικής που χρησιμοποιούν η Κίνα και η Βόρεια Κορέα όσον αφορά τις στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα, μεταδίδει το CNN.

propoli

Η ανακοίνωση του Μακέιν δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν την περασμένη Τρίτη στη Σιγκαπούρη.

“Η υιοθέτηση της κινεζικής και βορειοκορεατικής προπαγάνδας μέσω της δήλωσης ότι οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις είναι ‘προκλητικές’ υπονομεύει την ασφάλεια και τις συμμαχίες μας” τόνισε ο βετεράνος γερουσιαστής από την Αριζόνα.

Ωστόσο, ο Μακέιν δεν έκανε άμεση αναφορά στον πρόεδρο Τραμπ για τη λέξη “προκλητικές” που ο Αμερικανός πρόεδρος είχε χρησιμοποιήσει μαζί με τη φράση “παιχνίδια πολέμου” για να περιγράψει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Σιγκαπούρη.

Ο Μακέιν, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, άσκησε κριτική και στην απόφαση για την αναστολή των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.

“Η αναστολή των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας είναι λάθος. Οι μη ανταποδοτικοί συμβιβασμοί που δεν είναι απαραίτητοι δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντά μας” τόνισε ο Μακέιν.

Ο γερουσιαστής ενθάρρυνε τις προσπάθειες για ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο “μέσω διαλόγου”, ενώ τάχθηκε κατά του ενδεχόμενου περαιτέρω παραχωρήσεων από την αμερικανική πλευρά. “Εξακολουθώ να ελπίζω ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα πετύχει στις διπλωματικές προσπάθειές του για την πλήρη, επικυρωμένη και μη αντιστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Ωστόσο, δεν πρέπει εμείς να επιβαρυνθούμε τις παραχωρήσεις ‘καλής θέλησης’ ως αντίτιμο για τη συνέχιση του διαλόγου”.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, “η Βόρεια Κορέα με το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα, την επιθετική συμπεριφορά της και την εξωφρενική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αυτή που αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη. Μέχρι η Βόρεια Κορέα να κάνει ουσιαστικά βήματα προκειμένου να το αλλάξει αυτό, δεν πρέπει να γίνουν παραχωρήσεις και οι κυρώσεις πρέπει να συνεχιστούν”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading