Μπαρνιέ: «Ναι μεν, αλλά» για τη νέα βρετανική πρόταση για το Brexit

Ο επικεφαλής της διαπραγμάτευσης με την Βρετανία, από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, δήλωσε νωρίτερα πως χαιρετίζει μια νέα βρετανική πρόταση που τέθηκε, ωστόσο αυτή θα πρέπει να εξεταστεί σε τρία σημεία.

propoli

Συγκεκριμένα, ο Μισέλ Μπαρνιέ, γνωστοποίησε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter την νέα πρόταση της Βρετανίας που σκοπό έχει να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της επαρχίας της Βορείου Ιρλανδίας.

«Χαιρετίζω τη δημοσιοποίηση της βρετανικής πρότασης σε ό,τι αφορά τα τελωνειακά ζητήματα της ”δικλείδας ασφαλείας” στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας/Βόρεια Ιρλανδία».

Ωστόσο ο ίδιος έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η συγκεκριμένη συμφωνία πρέπει να πληροί ορισμένα κριτήρια. «Θα την εξετάσουμε ως προς τρία σημεία: είναι μια λύση που λειτουργεί προκειμένου να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο; Σέβεται την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης; Είναι μια λύση παντός καιρού;», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν, οι διαπραγματευτές της ΕΕ, είχαν απορρίψει τις βρετανικές προτάσεις για εφαρμογή μιας συμφωνίας για μια νέα τελωνειακή και οικονομική ρύθμιση που θα αφορούσε όλη τη Βρετανία και όχι μόνο την επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας. Κάτι τέτοιο σύμφωνα με τις Βρυξέλλες θα αποτελούσε «παραθυράκι» μέσω του οποίου η Βρετανία θα απολάμβανε την πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ χωρίς να υπόκειται σε όλους του κανόνες της.

Από την άλλη, η Βρετανία, στην αντίστοιχη πρόταση της ΕΕ για διατήρηση της Βόρειας Ιρλανδίας εντός του ρυθμιστικού πλαισίου της ΕΕ, τίθονταν κατηγορηματικά εναντίον καθώς εκφράζονταν φόβοι ότι έναν τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να δημιουργήσει εμπόδια ανάμεσα στην επαρχία και την υπόλοιπη βρετανική επικράτεια.

Loading