Νέο παγκόσμιο ρεκόρ παραγωγής κοκαΐνης το 2017

Η παγκόσμια παραγωγή κοκαΐνης έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό, σχεδόν τους 2.000 τόνους, το 2017, ενώ αντίθετα άνευ προηγουμένου είναι η μείωση παραγωγής οπίου, όπως αναφέρει το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC) στην ετήσια έκθεσή του που δημοσιεύθηκε.

propoli

Με 1.976 τόνους η παραγωγή κοκαΐνης σημείωσε αύξηση κατά 25% σε σχέση με το 2016, χρονιά κατά την οποία είχε σημειώσει αύξηση κατά ένα τέταρτο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του UNODC. Η τύχη της κοκαΐνης, που απορροφάται κυρίως από τις αγορές της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, συνδέεται κυρίως με την επέκταση των καλλιεργειών και της ικανότητας παραγωγής στην Κολομβία, υπογραμμίζει η υπηρεσία.

Στην χώρα αυτή, όπου παράγεται περίπου το 70% της κοκαΐνης παγκοσμίως, οι επιφάνειες όπου καλλιεργούνται φυτά κόκας αυξήθηκαν κατά 17% το 2017, μια συνέπεια της ειρηνευτικής συνθήκης που υπεγράφη με τους Farc και η οποία επέτρεψε στις εγκληματικές οργανώσεις να επεκταθούν σε περιοχές που μέχρι πρότινος έλεγχαν οι αντάρτες.

Εξάλλου το UNODC καταγγέλλει «τη μείωση των προσπαθειών εξάλειψης, γεγονός που δημιούργησε την ιδέα ότι αυτή η καλλιέργεια είναι σχετικά μικρού ρίσκου» στην Κολομβία. Παράλληλα οι κατασχέσεις κοκαΐνης αυξήθηκαν το 2017 και έφτασαν τους 1.275 τόνους, άνοδος 13% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, επεσήμανε το UNODC, το οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καλύτερη διεθνή συνεργασία στο θέμα.

Loading