Ο Τσαβούσογλου απάντησε στον Μακρόν για το εξώφυλλο του Le Point

Σε δηλώσεις σχετικά με τον σάλο που έχει ξεσπάσει μετά το εξώφυλλο του γαλλικού περιοδικού Le Point, του οποίου το τελευταίο τεύχος απεικόνιζε τον Τούρκο πρόεδρο αποκαλώντας τον δικτάτορα, προέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

propoli

Πρόκειται για την υπόθεση με το γνωστό γαλλικό περιοδικό Le Point, το οποίο κατήγγειλε πριν από μερικές ημέρες τις απειλές που δέχονταν από μερίδα πληθυσμού ειδικά στα νότια της Γαλλίας έπειτα από τον σάλο που ξέσπασε με το τελευταίο του εξώφυλλο στο οποίο απεικονίζονταν ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπό τον τίτλο «Ο Δικτάτορας. Μέχρι πού θα φθάσει ο Ερντογάν;».

Έπειτα από τις αντιδράσεις που εξήγειρε το συγκεκριμένο τεύχος, το περιοδικό ανέβασε ένα άρθρο στον ιστότοπό του που έγραφε μεταξύ άλλων πως «έπειτα από μια εβδομάδα παρενοχλήσεων, προσβολών, εκφοβισμού, αντισημιτικών ύβρεων και απειλών εναντίον μας στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ήρθε η στιγμή όπου οι υποστηρικτές (του κόμματος του Τούρκου προέδρου) AKP επιτίθενται στα σύμβολα της ελευθερίας της έκφρασης και της πολυφωνίας του Τύπου».

Ενάντια στους εκφοβισμούς και τις απειλές που δέχθηκε το περιοδικό τάχθηκε από την πλευρά του μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Είναι απολύτως απαράδεκτη η αφαίρεση των αφισών του περιοδικού Le Point από τα κιόσκια των εφημερίδων με το επιχείρημα ότι δεν αρέσουν στους εχθρούς της ελευθερίας στην Γαλλία, όπως και στο εξωτερικό. Η ελευθερία του Τύπου δεν έχει τιμή: χωρίς αυτήν, είναι δικτατορία», ανέφερε ο Μακρόν.

Θέση όμως σχετικά με τα γεγονότα πήρε νωρίτερα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δικαιολογώντας τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, χαρακτηρίζοντάς τες μάλιστα «δημοκρατικές», απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις δηλώσεις του Γάλλου πορέδρου.

«Η δημοκρατία δεν περιορίζεται στην αποδοχή των ύβρεων και των ψεμάτων, έχει επίσης να κάνει με τις ευαισθησίες του άλλου. Πέραν αυτού, πρόκειται για υποκρισία. Μπροστά σε αυτό η τουρκική κοινότητα της Γαλλίας εξέφρασε τη δημοκρατική αντίδραση ενός ενεργού πολίτη», έγραψε ο Τσαβούσογλου στο Twitter.

Loading