INTIME

Έγινε το πρώτο βήμα για συνταγματική αναθεώρηση

Χρειάστηκε να περάσει μία εβδομάδα με πολλή ένταση και παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για να μπορέσει τελικά να βρει τους απαραίτητους 80 βουλευτές και την απαραίτητη πλειοψηφία για τη ψήφιση της αναθεώρησης του Συντάγματος ο Ζόραν Ζάεφ.

propoli

Για να περάσει ωστόσο η πρόταση του σκοπιανού πρωθυπουργού προηγήθηκε ένα ολοήμερο θρίλερ με καταγγελίες για δωροδοκίες και εκβιασμούς βουλευτών, με 80 τελικά να ψηφίζουν «Ναι» και 37 είπαν «Οχι».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η χθεσινή ψηφοφορία αποτέλεσε το πρώτο από τα συνολικά τρία βήματα που απαιτούνται για να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών.

Η όλη διαδικασία αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί περίπου σε τρεις μήνες. Τις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμη δύο συνεδριάσεις, άρθρο-άρθρο, οι οποίες απαιτούν και πάλι πλειοψηφία δύο τρίτων.

Η διγλωσσία της ελληνικής κυβέρνησης

Η υπερψήφιση της πρότασης του Ζόραν Ζάεφ δημιούργησε πλέον νέα δεδομένα και στην ελληνική πλευρά και κυβέρνηση που εμφανίστηκε αμέσως… δίγλωσση.

Ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε αμέσως να συγχαρεί τον πρωθυπουργό των Σκοπίων και φίλο του όπως χαρακτηριστικά έγραψε στο διαδίκτυο για την επιτυχία του, την ίδια ώρα που ο Πάνος Καμμένος έκανε αναφορά στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης που πριν από την ψηφοφορία ανέφερε ότι έφτασαν να προσφέρουν σε βουλευτές από 250.000 ευρώ μέχρι 2 εκατ. ευρώ προκειμένου να πουν «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές.

«Ποιος θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας οποίος δεν ψηφίζει κατά τις εντολές προφυλακίζεται και όποιος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000€ μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι», έγραψε ο υπουργός Αμυνας στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η διαμορφωθείσα κατάσταση στα Σκόπια και ο δρόμος που άνοιξε για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, φέρνει προ των ευθυνών του τον Πάνο Καμμένο. Θυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε προβλέψει ότι η Συμφωνία δεν θα περνούσε από τη Βουλή των Σκοπίων, κάτι που τελικώς δεν έγινε.

 

 

 

 

Loading