πΓΔΜ: Δόθηκε αμνηστία στους μετέχοντες σε επεισόδια στη Βουλή το 2017

Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση που πάρθηκε από την Βουλή της πΓΔΜ, αμνηστία χορηγήθηκε σε ορισμένους από τους μετέχοντες στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν εντός του κοινοβουλίου στις 27 Απριλίου του 2017.

propoli

Να σημειωθεί ότι οι οκτώ βουλευτές του VMRO που είχαν ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, είχαν θέσει ως όρο τη χορήγηση αμνηστίας σε ορισμένους από εκείνους που συμμετείχαν στα επεισόδια προκειμένου να συνεχίσουν να στηρίζουν την συνταγματική αναθεώρηση με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το παραπάνω γεγονός κρίθηκε σημαντικό από τον Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξη των «8» ανταρτών και κατ’ επέκταση των 2/3 της Βουλής για την συνταγματική αναθεώρηση στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί στα μέσα του Γενάρη.

Συμφωνα δε με το ΑΠΕ, υπέρ του νομοσχεδίου για τη χορήγηση της αμνηστίας τάχθηκαν και οι βουλευτές του VMRO παρότι τα περισσότερα στελέχη του κόμματος ζητούσαν αμνηστία σε όλους όσους συμμετείχαν στα επεισόδια εκείνα. Από το νόμο εξαιρέθηκαν μόνο όσοι τα διοργάνωσαν και όσοι είχαν προβεί σε βιαιοπραγίες.

Θυμίζουμε ότι στις 27 Απριλίου του 2017, λίγο μετά την εκλογή του βουλευτή του αλβανικού κόμματος DUI, Ταλάτ Τζαφέρι στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής, εκατοντάδες υποστηρικτές του VMRO και εθνικιστές εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο με αποτέλεσμα να επιτεθούν και να ξυλοκοπήσουν τον Ζάεφ και άλλους βουλευτές του κόμματός του.

Η εισαγγελία των Σκοπίων άσκησε δίωξη σε περισσότερα από 30 άτομα για τα επεισόδια ανάμεσά τους και πέντε βουλευτές της αντιπολίτευσης, εναντίον των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «τρομοκρατικές ενέργειες που έθεσαν σε κίνδυνο τη συνταγματική τάξη και την ασφάλεια».

Loading