INTIME

ΠΓΔΜ: Ερωτηματικά για την αλλαγή του Συντάγματος – Τα εμπόδια για Ζάεφ

Την επόμενη εβδομάδα ξεκαθαρίζει το «τοπίο» στην πΓΔΜ, σχετικά με το αν ο Ζόραν Ζάεφ και η κυβέρνησή του εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή για την αλλαγή του Συντάγματος, ή αν η γειτονική χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές τέλη Νοέμβρη – αρχές Δεκέμβρη.

propoli

Τη Δευτέρα ξεκινά η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης για την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του συντάγματος και μετά την ολοκλήρωσή της συζήτησης – η οποία αναμένεται να διαρκέσει μερικές ημέρες – θα ακολουθήσει η κρίσιμη ψηφοφορία.

«Εξασφάλισε την πλειοψηφία ο Ζάεφ»

Πληροφορίες που μετέδωσε ο φιλοκυβερνητικός σταθμός των Σκοπίων, «ALSAT-M» αναφέρουν ότι ο Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε πλειοψηφία 2/3 προκειμένου να προχωρήσει στις συνταγματικές αλλαγές. Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά μέχρι στιγμής.

Αρνητική η αξιωματική αντιπολίτευση

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι κανείς βουλευτής του κόμματός του δεν θα ψηφίσει υπέρ της αλλαγής του συντάγματος.

Ο ίδιος ο Ζάεφ κάλεσε για ακόμα μία φορά το VMRO-DPMNE, εάν πράγματι τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, να συνεισφέρει στην λήψη απόφασης από το Κοινοβούλιο για την υιοθέτηση της τροποποίησης του συντάγματος.

]Τι χρειάζεται ο Ζόραν Ζάεφ

Για να προχωρήσει η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ στην αναθεώρηση του συντάγματος, χρειάζεται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή – ήτοι 80 από τους 120 βουλευτές που αριθμεί το νομοθετικό σώμα της ΠΓΔΜ – την οποία αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, δεν διαθέτει.

Υπέρ της αλλαγής του συντάγματος αναμένεται να ψηφίσουν οι 20 Αλβανοί βουλευτές του Σώματος και 52 βουλευτές του συνασπισμού που ηγείται η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ.

Χρειάζεται συγκατάθεση 8 βουλευτών

Για να φτάσει τον «πολυπόθητο» αριθμό των 80 βουλευτών, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ χρειάζεται τη συγκατάθεση 8 βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, ο οποίος διαθέτει 48 έδρες. Μέχρι στιγμής, κανένας βουλευτής της αντιπολίτευσης δεν έχει ταχθεί, δημόσια τουλάχιστον, υπέρ της αλλαγής του συντάγματος της χώρας.

Η πρόταση της κυβέρνησης Ζάεφ

Η πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση για την αλλαγή του Συντάγματος περιλαμβάνει  τέσσερις τροπολογίες:

Η πρώτη τροπολογία θα αφορά το νέο όνομα, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η δεύτερη θα αφορά τα σύνορα, όπου θα υπογραμμίζεται το απαραβίαστο των συνόρων και ότι η χώρα δεν έχει εδαφικές βλέψεις.

Η τρίτη τροπολογία θα αφορά το άρθρο που σήμερα κάνει λόγο για φροντίδα για την «μακεδονική» μειονότητα στις γειτονικές χώρες, το οποίο θα εναρμονιστεί με τις αντίστοιχες διατάξεις των ευρωπαϊκών συνταγμάτων και θα αναφέρεται σε φροντίδα για την διασπορά σε όλον τον κόσμο.

Η τέταρτη τροπολογία θα αφορά το προοίμιο του συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της «Μακεδονίας», από το 1944).

Σε περίπτωση που η πρόταση αυτή της κυβέρνησης περάσει από τη Βουλή με πλειοψηφία 2/3, τότε θα ξεκινήσουν και οι άλλες διαδικασίες με την κατάθεση των τροπολογιών. Η όλη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος αναμένεται να διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες.

 

Loading