Bloomberg: Ελλάδα και Βρετανία θα έρθουν σε συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Μια πολύ μεγάλη συμφωνία ενδέχεται να συνάψουν Ελλάδα και Βρετανία που θα αφορά στην επιστροφή γλυπτών του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα είναι πολύ κοντά στο να «δώσουν τα χέρια» σε μια συμφωνία που θα προβλέπει την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα μέσα στα επόμενα χρόνια. Έτσι αναμένεται να δοθεί ένα τέλος στη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Αγγλίας.

propoli

Η συμφωνία αναμένεται να λέει ότι ένα μέρος των μαρμάρων θα στέλνεται στην Αθήνα εκ περιτροπής για κάποια χρόνια. Το αντάλλαγμα ενδέχεται να είναι κάποια αντικείμενα τα οποία θα δανείζονται στο μουσείο του Λονδίνου ενώ η Βρετανία θα μπορούσε να λάβει γύψινα αντίγραφα των γλυπτών του Παρθενώνα.

Δεν υπάρχει οριστική συμφωνία

Η οποιαδήποτε συμφωνία βέβαια δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα αφού οι συζητήσεις δεν έχουν σταματήσει. Η υλικοτεχνική υποδομή της μετακίνησης είναι κάθε άλλο παρά απλή.

Μια συμφωνία θα έλυνε μια διαμάχη που ταλαιπωρεί τις αγγλοελληνικές σχέσεις από την ίδρυση της σύγχρονης Ελλάδας το 1832, και η οποία μάλιστα απειλούσε κάποια στιγμή να προσθέσει άλλο ένα επίπεδο στις ήδη περίπλοκες διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα γλυπτά που έχουν μείνει στην ιστορία ως Ελγίνεια Μάρμαρα είναι μια συλλογή αρχαίων αντικειμένων τα οποία μεταφέρθηκαν από την Ακρόπολη στην Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα από τον λόρδο Έλγιν ο οποίος ήταν ο Βρετανός πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο Έλγιν πήρε τα γλυπτά από τα ερείπια του Παρθενώνα και τα μετέφερε στη Βρετανία. Εδώ και αρκετά χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν κάνει πολλές προσπάθειες για την επιστροφή τους, με την πολιτική διαμάχη να κρατάει χρόνια.

Οι συνομιλίες Όσμπορν – Μητσοτάκη

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» τον Δεκέμβριο ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζορτζ Όσμπορν ο οποίος τώρα διατελεί πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιστροφή τους.

Πέρυσι στα πλαίσια μιας άλλης συμφωνία, ένα μουσείο στη Σικελία της Ιταλίας επέστρεψε ένα θραύσμα του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου τόνισε ότι «θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του νόμου” όσον αφορά μια νέα συνεργασία με την Ελλάδα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και ότι “δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη σπουδαία συλλογή μας, καθώς αφηγείται μια μοναδική ιστορία της κοινής μας ανθρωπιάς».

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ έχουν αποκλείσει την αλλαγή του νόμου που λέει ότι δεν επιτρέπεται στα μουσεία να απομακρύνουν αντικείμενα που είναι υπό την κατοχή τους, αλλά μπορεί να υπάρξει ένας δανεισμός ή μια συμφωνία εναλλαγής που βασίζεται στην πολιτιστική ανταλλαγή.

Το Parthenon Project, ένας φορέας υπό την προεδρία του πρώην υπουργού Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου Ed Vaizey, ο οποίος συνεργάζεται με το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης για την εξεύρεση λύσης, δήλωσε ότι ένα αποτέλεσμα είναι “επιτέλους εφικτό”.

Εκπρόσωπος του έργου δήλωσε:

«Έχουμε υποστηρίξει μια συμφωνία που είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Βρετανία, με επίκεντρο την πολιτιστική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών».

Αυτό θα έβλεπε το Βρετανικό Μουσείο να συνεχίζει να ασκεί το ρόλο του ως “μουσείο του κόσμου”, παρουσιάζοντας υπέροχα ελληνικά αντικείμενα ως μέρος εναλλασσόμενων εκθεμάτων, με τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επανενώνονται στο νόμιμο σπίτι τους στην Αθήνα».

Δείτε επίσης: «Αφορολόγητα» πέρασε τα Γλυπτά του Παρθενώνα στη Βρετανία ο Έλγιν

Loading