Χιλιάδες διαδήλωσαν στη Μόσχα κατά του μπλοκαρίσματος του Telegram

Χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο του ακαδημαϊκού Αντρέι Σάχαροφ για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο μπλοκάρισμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής αστυνομίας περίπου 7.500 άτομα πήραν μέρος στη συγκέντρωση. Σύμφωνα με την εφαρμογή «Μπέλι Σιότσικ» (Καθαρός μετρητής»), την οποία επικαλείται η εφημερίδα Vedomosti, στη συγκέντρωση συμμετείχαν 12.500 άτομα, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλείται την αστυνομία και τους διοργανωτές, μετέδωσε ότι συμμετείχαν 8.000 άτομα.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Κόμματος της Ελευθερίας της Σκέψης της Ρωσίας και με την άδεια των αρχών της Μόσχας, ενώ οι εκπρόσωποι του κόμματος είχαν ανακοινώσει ότι στη συγκέντρωση θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 5.000 άτομα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, δε σημειώθηκαν επεισόδια.

Παραμονή της συγκέντρωσης ο ιδρυτής της ηλεκτρονικής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram Πάβελ Ντούροφ είχε απευθύνει έκκληση στους Μοσχοβίτες να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση υπέρ της ελευθερίας του ιντερνέτ. Κατά την άποψή του η συγκέντρωση αυτή αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για να εκφράσουν τη στάση τους. «Κάποιοι θα πουν ότι η συγκέντρωση δε θα αλλάξει τίποτα. Δεν είναι όμως έτσι. Η Ρωσία βρίσκεται σε σταυροδρόμι, πλήρης λογοκρισία δεν έχει επιβληθεί ακόμη. Εάν μείνουμε ανενεργοί, η Ρωσία θα χάσει το Telegram και άλλες δημοφιλείς υπηρεσίες. Η ενεργός σας συμμετοχή μπορεί να αλλάξει την πορεία της ιστορίας» έγραφε ο Ντούροφ στο ρωσόφωνο Telegram κανάλι που ο ίδιος δημιούργησε στις 29 Απριλίου.

Οι οπαδοί του κόμματος, ως επί το πλείστον νέοι, προσήλθαν στη συγκέντρωση κρατώντας πανό και σημαίες που έγραφαν συνθήματα κατά του μπλοκαρίσματος της ηλεκτρονικής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Πολλοί κρατούσαν χάρτινες σαΐτες αεροπλάνων παρόμοιες με το σήμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής, τις οποίες πέταξαν στον αέρα μόλις ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ο Ντούροφ ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν σε αυτήν γράφοντας στο μήνυμά του: «Χιλιάδες έξυπνοι, προοδευτικοί νέοι πήραν μέρος στη συγκέντρωση στη Μόσχα, παρά τις ουρές και τους ανιχνευτές» (στο χώρο της συγκέντρωσης είχαν τοποθετηθεί ανιχνευτές μετάλλου από την αστυνομία). Ο ίδιος είχε γράψει επίσης στη σελίδα του στο ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης VKontakte το εξής μήνυμα: «Το μέλλον του διαδικτύου στη χώρα βρίσκεται στα χέρια των πολιτών της».

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μίλησε και ο ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Επίσης συμμετείχαν ο πρόεδρος του συμβουλίου των βουλευτών της περιοχής Κρασνοσέλσκι της Μόσχας Ιλιά Γιάσιν και ο συντονιστής του «Αριστερού Μετώπου» Σεργκέι Ουνταλτσόφ.

Μία ακόμη εκδήλωση διαμαρτυρίας για το ελεύθερο διαδίκτυο έχει προγραμματισθεί για τις 13 Μαΐου. Διοργανωτής της εκδήλωσης αυτής θα είναι το κόμμα «Παρνάς», το γραφείο τύπου του οποίου ανακοίνωσε ότι στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν τα κόμματα «Πρωτοβουλία των Πολιτών», Το Κόμμα Ελευθερίας της Σκέψης, το κόμμα των Πειρατών καθώς και το κίνημα «Ανοιχτή Ρωσία».

Το δικαστήριο της περιοχής Ταγκάνκα της Μόσχας στις 13 Απριλίου έκανε δεκτή την προσφυγή της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής Roskomnadzor κατά της ηλεκτρονικής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, μέσω της οποίας ζητούσε το μπλοκάρισμα της εφαρμογής στη Ρωσία, επειδή δε δέχθηκε να παραδώσει στην FSB (ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, την πρώην KGB) τα κλειδιά αποκωδικοποίησης των μηνυμάτων των χρηστών της εφαρμογής. Στις 16 Απριλίου οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών άρχισαν να μπλοκάρουν την εφαρμογή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ