Επειτα από χρόνια συγκρούσεων, οι Αφγανοί αναζητούν παρηγοριά και ελπίδα στις προεδρικές εκλογές

Πριν από δύο δεκαετίες, ένας Αφγανός έθεσε σε κίνδυνο της ζωή του για να προστατεύσει κειμήλια της χώρας του κρύβοντας τα στο υπόγειο των γραφείων της Κεντρικής Τράπεζας στην Καμπούλ, ενώ οι ισλαμιστές Ταλιμπάν κατέστρεφαν το μουσείο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Ο Ομάρα Χαν Μασούντι, πρώην διευθυντής του Εθνικού Μουσείου, έζησε την ταραχώδη περίοδο που οδήγησε στη σοβιετική κατοχή, και στη συνέχεια στον εμφύλιο πόλεμο, το καθεστώς των Ταλιμπάν και πλέον στον στηριζόμενο από τις ΗΠΑ πόλεμο κατά των ανταρτών που ακόμα συνεχίζεται.

propoli

Ο 71χρονος Μασούντι κατέφερε να προστατεύσει τα ιστορικά κειμήλια του Αφγανιστάν, αλλά αισθάνεται άγχος ενόψει των προεδρικών εκλογών. Οι ηγέτες απέτυχαν να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν το εθνικό συμφέρον, λέει.

«Οι εκλογές είναι μια από τις βασικές διαδικασίες ενός δημοκρατικού συστήματος, αλλά έχουν χάσει τη σημασία τους στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο Μασούντι.

Δεκαετίες πολέμου κατέστρεψαν τις ζωές των ανθρώπων και η διενέργεια εκλογών εν μέσω της βίας είναι μια υπενθύμιση της ικανότητας των Αφγανών να αντέχουν στις αντιξοότητες, δήλωσε ο Μασούντι.

«Το να θέτει κανείς σε κίνδυνο τη ζωή του για να ψηφίσει αποδεικνύει τη δέσμευση προς τη δημοκρατία», δήλωσε ο Μασούντι, που είναι τώρα πολιτιστικός σύμβουλος στην UNESCO για το Αφγανιστάν.

«Έχασα τις ελπίδες μου στην εκλογική διαδικασία όταν έμαθα ότι μπορεί εύκολα να γίνει νοθεία από τους πολιτικούς… Γίνεται μια χαμένη προσπάθεια, αλλά πρέπει να ψηφίσω για να προστατεύσω τα δικαιώματά μου», δήλωσε ο Μασούντι.

Ο 21χρονος Σαμιουλάχ Μεχρί, ένας παίκτης του κρίκετ από την Καμπούλ που έχει ζήσει τον υπό τις ΗΠΑ πόλεμο κατά των Ταλιμπάν και ψηφίζει τώρα για πρώτη φορά, δηλώνει ενθουσιασμένος που θα συμμετάσχει στη διαδικασία.

Το κρίκετ υιοθετήθηκε για πρώτη φορά από τους Αφγανούς σε στρατόπεδα προσφύγων στο Πακιστάν, μιας χώρας που αγαπά το συγκεκριμένο άθλημα και όπου κατέφυγαν πάνω από 3 εκατ. άνθρωποι για να γλιτώσουν από την σοβιετική εισβολή και τον εμφύλιο πόλεμο στις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Έκτοτε έγινε πολύ δημοφιλές στη χώρα, ιδιαίτερα στην εθνότητα των Παστούν, στα ανατολικές επαρχίες του Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν αθλήματα όπως το κρίκετ και το ποδόσφαιρο τα πρώτα χρόνια της σκληρής τους διακυβέρνησης διότι πίστευαν ότι κρατούν τους άνδρες μακριά από τις προσευχές, αλλά στη συνέχεια έγιναν πιο ανεκτικοί απέναντι στο κρίκετ. Από τότε, και παρά τις τουλάχιστον δύο επιθέσεις τα προηγούμενα χρόνια σε αγώνες κρίκετ για τους οποίους την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, το άθλημα συναγωνίζεται το ποδόσφαιρο σε δημοτικότητα.

«Φοβάμαι λίγο για την κατάσταση ασφαλείας, ιδιαίτερα αφού οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν τον κόσμο να μην συμμετάσχει στις εκλογές, αλλά ανυπομονώ να ψηφίσω», δήλωσε ο Μεχρί.

«Οι εκλογές φέρνουν μια αίσθηση συνέχειας στην εξέλιξή μας. Για εμένα προσωπικά, σημαίνει ότι θα έχουμε μια καλύτερη ζωή και θα δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες».

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading