Επιτροπή κατά των φυλετικών διακρίσεων ιδρύεται στη Βρετανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε χθες την ίδρυση μιας επιτροπής που θα εξετάζει περιπτώσεις ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στο σύστημα της υγείας, της παιδείας και το δικαστικό σύστημα έπειτα από τις καθημερινές διαδηλώσεις για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. 

Ο Τζόνσον επεσήμανε ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τις εκκλήσεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις της Βρετανίας μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των ΗΠΑ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς τον προηγούμενο μήνα. 

propoli

«Αυτό που θέλω πραγματικά να κάνω ως πρωθυπουργός είναι να αλλάξω τη ρητορική, ώστε να σταματήσουμε το αίσθημα της θυματοποίησης και των διακρίσεων», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός. 

«Σταματάμε τις διακρίσεις, εξαλείφουμε τον ρατσισμό και αρχίζουμε να αποκτάμε μια πραγματική αίσθηση προσδοκίας για επιτυχία. Αλλά δεν θα είναι εύκολο. Πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά τον ρατσισμό και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι», εκτίμησε ο Τζόνσον. 

«Να επικεντρωθούμε στην ουσία του προβλήματος» 

«Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ουσία του προβλήματος, όχι στα σύμβολα. Πρέπει να ασχοληθούμε με το παρόν, όχι να προσπαθήσουμε να ξαναγράψουμε το παρελθόν και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε και δεν θα πρέπει να συρθούμε σε μια ατέρμονη συζήτηση για το ποια ιστορική προσωπικότητα είναι αρκετά αγνή ή πολιτικά ορθή για να παραμείνει σε δημόσια θέα», έγραψε ο Τζόνσον σε ξεχωριστό άρθρο του στην εφημερίδα “The Telegraph” που δημοσιεύθηκε χθες στον ιστότοπο της. 

Σε μεταλλικό κουτί το άγαλμα του Τσόρτσιλ 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφερόταν στο άγαλμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ το οποίο βρίσκεται κοντά στο κτήριο του κοινοβουλίου στο Λονδίνο και βανδαλίστηκε στο περιθώριο των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων την προηγούμενη εβδομάδα. 

Πλέον το άγαλμα έχει τοποθετηθεί σε ένα μεταλλικό κουτί για να προστατευθεί. Χιλιάδες διαδηλωτές, έπειτα από την προτροπή ακροδεξιών οργανώσεων, συγκεντρώθηκαν το Σάββατο κοντά στο κοινοβούλιο για να «προστατεύσουν» το άγαλμα. Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ ακροδεξιών διαδηλωτών και της αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε 113 συλλήψεις. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι είναι «εντελώς παράλογο ομάδες ακροδεξιών χούλιγκαν και ταραξίες να συγκεντρώνονται στο Λονδίνο για να προστατεύσουν το άγαλμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ». 

Αντιδράσεις 

Ωστόσο οι δηλώσεις Τζόνσον προκάλεσαν και αντιδράσεις. Ο Σάιμον Γούλεϊ, της κυβερνητικής υπηρεσίας Race Disparity Unit, εκτίμησε ότι κάποια από τη φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, όπως για παράδειγμα «το αίσθημα θυματοποίησης», «ειλικρινά δεν βοηθά». 

«Το “μεγάλη” στο Μεγάλη Βρετανία στηρίχθηκε στη δουλεία και την αποικιοκρατία. Και πρέπει ακόμη και σήμερα να ζούμε με αυτή την κληρονομιά», τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC. 

«Οι δομές που αποκλείουν ανθρώπους, αυτό δεν αποτελεί εμμονή στη θυματοποίηση, είναι μια ειλικρινής συζήτηση. Και πρέπει να την κάνουμε», εξήγησε ο Γούλεϊ. 

Loading