Η Κίνα κατέθεσε την πρότασή της για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία

Τις προτάσεις της για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία έκανε γνωστές η Κίνα μέσα από ένα κείμενο 12 σημείων, ακριβώς ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Το κείμενο έχει τίτλο «Η θέση της Κίνας για την πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης» και το παρουσίασε το Πεκίνο ζητώντας να αρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και άλλες χώρες οι οποίες συμμαχούν με την Ουκρανία βέβαια εκφράζουν μια καχυποψία σχετικά με την ουδετερότητα της Κίνας.

propoli

Τις τελευταίες ημέρες η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει όπλα στη Ρωσία, κάτι που η Κίνα διέψευσε κατηγορηματικά.

Η Δύση από την πλευρά της πιέζει το Πεκίνο λόγω του ότι η κυβέρνηση δεν καταδικάζει αλλά ούτε υποστηρίζει δημόσια τη Ρωσία, ωστόσο είναι με τη μεριά της Μόσχας ως προς τις κυρώσεις.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα εξαιρετικά λεπτό ζήτημα για το Πεκίνο, δεδομένων των σθεναρών διπλωματικών και οικονομικών δεσμών που απέκτησε τα τελευταία χρόνια με τη Μόσχα, με ελατήριο το κοινό συμφέρον να υπάρξει αντίβαρο στις ΗΠΑ.

Σεβασμός στην κυριαρχία

Πρώτο σημείο: «Η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να προστατευθούν αποτελεσματικά».

Η Κίνα δεν έχει εκφράσει ξεκάθαρα ότι η Ρωσία έχει άδικο. Στο CNN ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν αντέδρασε εκτιμώντας ότι το κείμενο «θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο σημείο», διότι «ο πόλεμος θα μπορούσε να τερματιστεί αύριο, αν η Ρωσία σταματούσε την επίθεση στην Ουκρανία και απομάκρυνε τις δυνάμεις της».

Έκκληση σε διάλογο

Η Κίνα από την πλευρά της ζητάει από τις δύο χώρες να αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες τονίζοντας ότι «ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις είναι η μόνη βιώσιμη λύση».

«Η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να μείνει δεσμευμένη στη σωστή προσέγγιση η οποία συνίσταται στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών, στην παροχή βοήθειας στις πλευρές (που εμπλέκονται) σε αυτή τη σύγκρουση ώστε να ανοίξει η πόρτα προς μια πολιτική διευθέτηση το συντομότερο δυνατό και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και πλατφόρμες ώστε να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις», εκτιμά η Κίνα.

Όχι στα πυρηνικά όπλα

Το κείμενο αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων: «Πρέπει να εμποδίσουμε την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και μια πυρηνική κρίση». Η Κίνα «είναι αντίθετη στην έρευνα, την ανάπτυξη και τη χρήση χημικών και βιολογικών όπλων από όλες τις χώρες και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», υπενθυμίζεται. Οι δύο πλευρές «θα πρέπει να συμμορφωθούν αυστηρά με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να αποφεύγουν να επιτίθενται σε αμάχους ή κτίρια των πολιτικών υποδομών», προσθέτει το κείμενο.

Όχι στη «νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου»

Είναι αναγκαίο «να εγκαταλειφθεί η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου», αναφέρει το Πεκίνο. Στην κριτική του προς το ΝΑΤΟ τονίζει ότι «η ασφάλεια μιας περιοχής δεν θα πρέπει να κερδίζεται με την ενίσχυση ή τη διεύρυνση στρατιωτικών μπλοκ» και ότι «τα νόμιμα συμφέροντα και οι ανησυχίες όλων των χωρών σε ό,τι αφορά την ασφάλεια θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας τους τελευταίους μήνες έχει στρέψει πολλές φορές τα βέλη του κατά της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της για την παράδοση όπλων και εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Σήμερα η Κίνα επέκρινε επίσης τις μονομερείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα: «δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα, μόνο να δημιουργήσουν νέα».

Περιορισμός των οικονομικών επιπτώσεων

Επιθυμία του Πεκίνο είναι επίσης να προστατευθεί η παγκόσμια οικονομία από τις επιπτώσεις του πολέμου.

Άλλη μια προτεραιότητα της Κίνας είναι «η διατήρηση της σταθερότητα στις βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες». Για τον λόγο αυτό οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει «να αντιταχθούν στη χρήση της παγκόσμιας οικονομίας ως εργαλείο ή όπλο για πολιτικούς σκοπούς».

Δείτε επίσης: Σουηδία: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποστολή έως 10 αρμάτων μάχης Leopard 10 στην Ουκρανία

Loading