ΗΠΑ: Συνελήφθη 17χρονος για τη κυβερνοεπίθεση στο Twitter

Στις ΗΠΑ, οι αρχές συνέλαβαν έναν 17χρονο ο οποίος φαίνεται να κρύβεται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις στο Twitter που είχε ως θύματα μεταξύ άλλων τους Έλον Μασκ, Μπαράκ Ομπάμα, Τζον Μπάιντεν και Μπιλ Γκέιτς. 

Ένας ένας με τη σειρά επιφανείς πολίτες των ΗΠΑ ανάρτησαν στο Twitter το ίδιο μήνυμα “Νιώθω ευγνώμων, θα διπλασιάσω όσες πληρωμές μου σταλούν στον λογαριασμό μου για bitcoin Αν στείλεις 1.000 δολάρια, θα σου στείλω πίσω 2.000 δολάρια. Θα το κάνω αυτό μόνο για τα επόμενα 30 λεπτά”. 

Πρόκειται για μια από τις χειρότερες επιθέσεις στην ιστορία της πλατφόρμας. “Εγκέφαλος” της επιχείρησης φέρεται να είναι ένας 17χρονος έφηβος, απόφοιτος ενός Λυκείου της Φλόριντα. 

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Γκράχαμ Ιβάν Κλαρκ συνελήφθη στο διαμέρισμά, όπου διέμενε μόνος του στην πόλη Τάμπα της Φλόριντα, νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Ο εισαγγελέας Andrew Warren απήγγειλε 30 κατηγορίες εναντίον του. Μεταξύ άλλων, 17 απάτες επικοινωνίας καθώς και μια σειρά από δόλιες χρήσεις προσωπικών πληροφοριών. 

19 και 22 χρονών οι δύο συνεργοί του δράστη 

Δύο ακόμα νέοι, ο 19χρονος Μέισον Τζον Σέπαρντ, γνωστός και ως “Chaewon” από το Ηνωμένο Βασίλειο και ο 22χρονος Νίμα Φαζέλι, γνωστός και ως “Rolex” από το Ορλάντο της Φλόριντα κατηγορούνται πως βοήθησαν τον κ. Κλαρκ κατά τη διάρκεια της κυβερνοεπίθεσης. 

«Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη στους κόλπους της κοινότητας των εγκληματιών χάκερ, σύμφωνα με την οποία επιθέσεις όπως η πειρατεία στο Twitter μπορούν να διαπράττονται ανώνυμα και χωρίς συνέπεια», δήλωσε ο Αμερικανός εισαγγελέας Ντέιβιντ ‘Αντερσον στην Τάμπα, στη Φλόριντα. 

Ο Άντριου Γουόρεν, ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση δήλωσε για τον κ. Κλαρκ πως “δεν είναι ένας συνηθισμένος έφηβος”, εξηγώντας πως ήταν αρκετά έμπειρος ώστε να περάσει απαρατήρητος στο δίκτυο του Twitter. 

Ξεγέλασε εργαζόμενο της εταιρίας για να αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημα 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 17χρονος χάκερ, φαίνεται πως έπεισε έναν εκ των εργαζομένων της εταιρίας πως ήταν “συνάδελφος” και χρειαζόταν τα διαπιστευτήριά του προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημα εξυπηρέτησης πελατών. Ώσπου να ολοκληρωθεί η επιχείρηση των χάκερ, πάνω από 130 λογαριασμοί είχαν παραβιαστεί, θέτοντας ερωτηματικά αναφορικά με την ασφάλεια της πλατφόρμας. 

Παρά τις, εκ πρώτης όψεως, επιτυχείς προσπάθειες, οι χάκερς φαίνεται πως άφησαν πίσω ενοχοποιητικά στοιχεία για την πραγματική τους ταυτότητα, γεγονός που οδήγησε τελικά και στη σύλληψή τους.