Λίβανος: 89 νεκροί μετά από τραγωδία με σκάφος – Ωστόσο, και άλλοι σχεδιάζουν να μεταναστεύσουν

Ο λιβανέζικος στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τα στρατεύματα συνέλαβαν τον άνδρα που φέρεται να οργάνωσε το θανατηφόρο ταξίδι.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι έκαναν προσευχές σε ένα μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου σε καταυλισμό προσφύγων στο βόρειο Λίβανο το Σάββατο, για να θρηνήσουν έναν από τους πολλούς μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους μετά τη βύθιση του σκάφους τους στα ανοιχτά της Συρίας αυτή την εβδομάδα, παρόλο που άλλοι ορκίστηκαν να πραγματοποιήσουν το ίδιο επικίνδυνο ταξίδι .

propoli

Ο Abdul-Al Abdul-Al, 24 ετών, φίλησε τον πατέρα του αντίο την Τρίτη πριν επιβιβαστεί σε ένα γεμάτο σκάφος που έφευγε από μια κοντινή πόλη αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Ήταν η 14η απόπειρά του να διαφύγει από τη μεσογειακή χώρα που έχει πληγεί από την κρίση, αυτή τη φορά που ολοκληρώθηκε με την επιστροφή του νεκρού του σώματος. Επρόκειτο να ταφεί στον καταυλισμό όπου γεννήθηκε, είπε ο πατέρας του, Ομάρ, στο Associated Press κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας.

Ο επικεφαλής του νοσοκομείου al-Basel στην παραλιακή πόλη Tartus της Συρίας δήλωσε το Σάββατο ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 89, προσθέτοντας ότι από τους άλλους 20 που νοσηλεύονταν στο ιατρικό κέντρο, έξι πήραν εξιτήριο.

Ο λιβανέζικος στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τα στρατεύματα συνέλαβαν τον άνδρα που φέρεται να οργάνωσε το θανατηφόρο ταξίδι.

Το περιστατικό ήταν το πιο θανατηφόρο μέχρι στιγμής, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός Λιβανέζων, Σύριων και Παλαιστινίων προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν τον Λίβανο δια θαλάσσης στην Ευρώπη αναζητώντας θέσεις εργασίας και σταθερότητα. Στον Λίβανο, δεκάδες χιλιάδες έχουν χάσει τις δουλειές τους, ενώ το εθνικό νόμισμα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 90% σε αξία, εξαλείφοντας την αγοραστική δύναμη χιλιάδων οικογενειών και τραβώντας τα τρία τέταρτα του πληθυσμού στη φτώχεια.

Μαζί με 1 εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες, η μικρή χώρα του Λιβάνου φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους πρόσφυγες και τους απογόνους τους. Πολλοί ζουν στους δεκάδες καταυλισμούς προσφύγων που είναι διάσπαρτοι σε όλη τη χώρα. Οι Παλαιστίνιοι υφίστανται μεγάλες διακρίσεις στον Λίβανο, όπου στερούνται να κάνουν συγκεκριμένες δουλειές ή να έχουν ιδιοκτησία και από το τέλος του εμφυλίου πολέμου 1975-90 πολλοί έχουν μεταναστεύσει.

Μετά τις μεσημεριανές προσευχές στο Nahr el-Bared, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μια αυλή που χρησιμοποιήθηκε για να παίξει ποδόσφαιρο, όπου το φέρετρο του Abdul-Al ήταν τοποθετημένο στη μέση. Οι προσευχές έγιναν πριν μεταφερθεί η σορός σε ένα κοντινό νεκροταφείο όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να δουν τον νεαρό άνδρα να αναπαύεται.

Ο Omar Abdul-Al είπε ότι ο γιος του είχε προσπαθήσει να φύγει από τον Λίβανο στο παρελθόν, αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς μερικές φορές τα σκάφη μεταναστών που έπαιρνε είχαν τεχνικά προβλήματα ή αντιμετώπιζαν ανοιχτή θάλασσα. Μερικές φορές έπρεπε να κολυμπήσει πίσω στην ακτή, είπε ο άντρας.

«Δεν θέλουμε να ζούμε πια εδώ. Θέλουμε να φύγουμε», είπε ο Omar Abdul-Al, προσθέτοντας ότι ενθάρρυνε τον αείμνηστο γιο του να φύγει και τώρα ενθαρρύνει τους άλλους τέσσερις γιους του να φύγουν από τον Λίβανο. Πρόσθεσε ότι οι γιοι του είναι όλοι καλά μορφωμένοι, αλλά δεν μπορούν να βρουν δουλειά.

«Περνάμε μια σοβαρή κρίση. Δεν υπάρχει ούτε φάρμακο ούτε ψωμί ούτε τίποτα», είπε ο πατέρας. Πρόσθεσε ότι πολλοί άλλοι Παλαιστίνιοι σχεδίαζαν να πάνε στο σκάφος, αλλά δεν χωρούσε περισσότερους ανθρώπους.

Ένας άλλος συγγενής του Abdul-Al ούρλιαξε ότι “υπάρχει μια καταστροφή στο Nahr el-Bared” λέγοντας ότι υπάρχουν περίπου 30 άνθρωποι που αγνοούνται από τον καταυλισμό που βρίσκονταν στο σκάφος. Είπε ότι οι άνθρωποι πουλάνε τα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους για να φύγουν.

Αρκετοί άλλοι έχουν ταφεί από την Παρασκευή.

Υπήρχαν αντικρουόμενες αναφορές για το πόσα άτομα επέβαιναν στο σκάφος όταν βυθίστηκε, με κάποιους να λένε τουλάχιστον 120. Λεπτομέρειες για το πλοίο, όπως το μέγεθος και η χωρητικότητά του, δεν ήταν επίσης σαφείς.

Στον απόηχο της καταστροφής, ο λιβανέζικος στρατός είπε ότι στρατεύματα εισέβαλαν την Παρασκευή στα σπίτια αρκετών ύποπτων διακινητών, κρατώντας οκτώ άτομα που εμπλέκονται στη διακίνηση ανθρώπων στο εξωτερικό.

Κάτοικοι στο βόρειο Λίβανο λένε ότι οι άνθρωποι πληρώνουν περίπου 6.000 δολάρια για έναν ενήλικα και 3.000 δολάρια για ένα παιδί για να φτάσει στην Ευρώπη.

Στο νεκροτομείο, ο Omar Abdel-Al είπε ότι βρήκε το σώμα του γιου του «άθικτο», αν και ήταν δύσκολο να αναγνωριστούν πολλά από τα δεκάδες άλλα πτώματα που φυλάσσονταν εκεί.

«Όποιος έρθει με σκάφος, ο κόσμος είναι έτοιμος να πάει», είπε.

Δείτε επίσης: Ινδία: Φονικές βροχοπτώσεις – 36 νεκροί από τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες

Loading