Οργισμένοι οι Τούρκοι με την κυβέρνηση: Αποδοκιμάζουν υπουργούς και βουλευτές του Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος έρχεται αντιμέτωπος με την οργή του κόσμου λόγω της διαχείρισης του κράτους στο θέμα του σεισμού.

Μεγάλο κύμα οργής έχει ξεσπάσει κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία μετά το φονικό σεισμό που έπληξε τη χώρα. Τούρκοι πολίτες αποδοκιμάζουν τόσο υπουργούς όσο και βουλευτές του Ερντογάν.

propoli

Ο λόγος για τον οποίο έχει μπει στο στόχαστρο ο Τούρκος πρόεδρος, είναι η αδράνεια του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ τις τελευταίες ώρες έρχονται στο φως δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν χορήγησε κατά διαστήματα «κατασκευαστικές αμνηστίες» -η τελευταία το 2018- εξαιρώντας στην πράξη από την καταβολή προστίμου κτίρια που ανεγέρθηκαν χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά ασφαλείας.

Έντονες αποδοκιμασίες σε στελέχη του Ερντογάν

Μάλιστα έχουν δει το φως της δημοσιότητας βίντεο τα οποία δείχνουν τους πολίτες να είναι αγανακτισμένοι για τον τρόπο με τον οποίο έχει λειτουργήσει η κυβέρνηση αυτές τις μέρες.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δέχθηκε σφοδρές αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα από πολίτες στο Ντιγιάρμπακιρ.

Την ίδια στιγμή, σε άλλο βίντεο που δημοσιεύτηκε στα social media πολίτες αποδοκιμάζουν έντονα μια βουλευτή του AKP, η οποία επισκέφτηκε το Ντιγιάρμπακιρ.

Λέκκας: «Οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τους 50.000»

Στο ΑΠΕ – ΜΠΕ μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμης Λέκκας ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία μαζί με μέλη της ΕΜΑΚ.

Ο κ. Λέκκας είπε ότι η περιοχή που καταστράφηκε από το σεισμό περιλαμβάνει 12 πόλεις και φτάνει περίπου σε έκταση το μέγεθος της Ελλάδας. Είπε επίσης ότι αυτή η καταστροφή είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχει συναντήσει ποτέ.

Η ελληνική ομάδα κατάφερε να διασώσει κάποιους ανθρώπους που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι μέσα σε ερείπια στην ΑντιόχειαΑνάμεσα τους ήταν και τρία παιδιά.

«Από την πρώτη στιγμή που φτάσαμε αποδοθήκαμε στο διασωστικό έργο, διασώσαμε πέντε άτομα μέχρι τώρα και προσπαθούμε να βρούμε και άλλους για να διασώσουμε, κάτω όμως από πολύ αντίξοες συνθήκες, ο χρόνος τελειώνει», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας εξηγώντας παράλληλα ότι «υπάρχει μια ολόκληρη μεθοδολογία σχετικά με τον εντοπισμό.

Αρχικά επειδή υπάρχει αυτό το χάος ουσιαστικά στην πληροφόρηση στηριχθήκαμε σε κατοίκους που μας λέγανε ότι έχουν συγγενείς τους οποίους έχουν ακούσει μέσα στα ερείπια. Στη συνέχεια γίνεται η πολύ επικίνδυνη επιχείρηση από τους άντρες της ΕΜΑΚ διείσδυσης μέσα στα κτίρια».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι από εδώ και πέρα θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν επιζώντες αφού όπως είπε έχει πολύ κρύο και οι εγκλωβισμένοι δε μπορούν να ανταπεξέλθουν κάτω από τα συντρίμμια.

Οι παράγοντες που οδήγησαν στην καταστροφή

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκτός από τον προφανή και σημαντικότερο παράγοντα, αυτόν του μεγάλου μεγέθους των σεισμών που έπληξαν τη γειτονική χώρα, μια σειρά άλλων παραγόντων συνετέλεσαν στο να καταστραφούν τόσα κτίρια και ως αποτέλεσμα να χαθούν τόσες ανθρώπινες ζωές.

«Ο δεύτερος παράγοντας ήταν τα εδάφη θεμελίωσης. Σε πολλές περιοχές αλλά όχι σε όλες. Δηλαδή ήταν πολύ χαλαρά εδάφη, τα οποία ενίσχυαν τη σεισμική κίνηση. Ο τρίτος παράγοντας είναι ότι ο αντισεισμικός κανονισμός είναι υποδεέστερος από τον δικό μας.

Ο τέταρτος παράγοντας ήταν τα υλικά κατασκευής. Είναι υποβαθμισμένη η κατασκευή στην περιοχή γενικότερα. Ο πέμπτος παράγοντας είναι ότι τα κτίριά τους αρχιτεκτονικά είναι μεν ωραία απ’ έξω, έχουν κάποιες ιδιομορφίες, αλλά αυτές οι αρχιτεκτονικές ιδιομορφίες ήταν ό,τι πιο επικίνδυνο για τα κτίρια.

Δεν ήταν συμμετρικά κτίρια, είχαν προεκτάσεις, δεν συνδεόταν η τοιχοποιία με τον σκελετό κοκ».

«Η χώρα βυθίστηκε στο χάος. Οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 50.000»

Υπάρχει μία απόλυτη δυσκολία, λέει ο κ. Λέκκας «και στις διασωστικές ομάδες και σε εμάς που ήρθαμε πρώτοι και στους κατοίκους που θα χρειαστεί να υπομείνουν αυτή την κατάσταση για κάποια χρόνια ακόμα. Είναι πολύ δύσκολο από τη μια στιγμή στην άλλη, ενώ έχεις το σπίτι σου και την οικογένεια σου, ξαφνικά να μένεις εκτός. Και αυτό ισχύει για περισσότερο από ένα εκατομμύριο άτομα. Η εκτίμηση η δικιά μου με βάση επιστημονικά δεδομένα είναι ότι οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν και τους 50.000. Αν υπολογίσει κανείς τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν μέσα, το γεγονός ότι η κατάρρευση ήταν άμεση και το γεγονός ότι ήταν νύχτα, όλα συνηγορούν στο ότι θα έχουμε αρκετές δεκάδες χιλιάδες θύματα».

Οι επιζώντες κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν ακόμα ξεπεράσει το σοκ λέει ο κ. Λέκκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εκτιμά ότι όσα σωστικά συνεργεία και να υπήρχαν δεν θα ήταν αρκετά. «Τα σημεία επεμβάσεων είναι χιλιάδες. Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στις 25 ξένες αποστολές που μπορούν να αναλάβουν επιχειρησιακό ρόλο, κάτι που είναι πολύ δύσκολο. Υπάρχουν και ντόπιες αποστολές αλλά όσες και να είχαν δεν θα ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί η κατάσταση», υποστηρίζει ο κ. Λέκκας.

«Στη Συρία είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα»

Με δεδομένο ότι η χώρα είναι όπως είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, τα πράγματα εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα. «Επέτρεψαν μόλις την Τετάρτη στις διασωστικές ομάδες να προσεγγίσουν, είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα, αν και ο σεισμός εκεί είχε μικρότερη ένταση και τα αποτελέσματα ήταν μικρότερης κλίμακας», εξηγεί ο κ. Λέκκας.

Μερικές πόλεις που καταστράφηκαν είναι υπό τον έλεγχο των ανταρτών ενώ άλλες υπό τον έλεγχο της Δμασκού.

«Οι νεκροί είναι λιγότεροι γιατί η περιοχή που χτυπήθηκε βρίσκεται στην άκρη του ρήγματος και είναι πιο αραιοκατοικημένη. Δεν έχει την ίδια πληθυσμιακή πυκνότητα που έχει η περιοχή που επλήγη στην Τουρκία», τονίζει.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας στην Ελλάδα εξαιτίας του σεισμού στην Τουρκία»

Παρόλο που η ακτίνα που μπορεί να επηρεάσει ένας σεισμός φτάνει μέχρι τα 300 χιλιόμετρα, ο κ. Λέκκας είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί η Ελλάδα.

«Το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε είναι ένα ρήγμα που έχει δώσει πολλούς σεισμούς, είναι αυτό που διευκολύνει ουσιαστικά την διεμβόλυνση της αραβικής πλάκας που πάει μέσα στην Τουρκία, σαν σφήνα δηλαδή», καταλήγει ο κ. Λέκκας.

Δείτε επίσης: Αλυσίδα αλληλεγγύης από την Ελλάδα στην Τουρκία και την Συρία

Loading