Ποιοι είναι οι έξι κορυφαίοι Ρώσοι ολιγάρχες που μπαίνουν στη μαύρη λίστα της Ε.Ε.

Σε ταξιδιωτική απαγόρευση και «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών και συμμάχων του Πούτιν, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβάλλει.

Τα 22 πλουσιότερα άτομα της Ρωσίας είδαν την καθαρή τους περιουσία να «βυθίζεται» κατά 39 δισεκατομμύρια δολάρια σε λιγότερο από 24 ώρες, μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις που της επιβλήθηκαν.

propoli

Η λίστα με τους δέκα πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας που επλήγησαν από τις κυρώσεις περιλαμβάνει επίσης τους Vladimir Potanin (μείωση κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια), Roman Abramovich (μείωση κατά 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια), Alisher Usmanov (μείωση κατά 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια), καθώς και τους Viktor Vekselberg, Mikhail Prokhorov και Andrey Melnichenko.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν κυρώσεις που περιελάμβαναν μέτρα κατά των Ρώσων ολιγαρχών και των μελών των οικογενειών τους, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επέβαλε ένα ακόμη «πακέτο» κυρώσεων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε επίσης κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες και τρία άτομα, ενώ η Ελβετία επέβαλε κυρώσεις σε τρεις ρωσικές τράπεζες και επέβαλε ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε 361 βουλευτές της Κρατικής Δούμας.

Οι εξηγήσεις Πούτιν στους ολιγάρχες

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε ορισμένους από τους επιχειρηματίες της χώρας σε συνάντηση στο Κρεμλίνο. Στη συνάντηση συμμετείχαν τουλάχιστον 13 δισεκατομμυριούχοι: Vagit Alekperov, Pyotr Aven, Andrei Bokarev, Andrei Guriev, Mikhail Gutseriev, Suleiman Kerimov, Andrey Melnichenko, Leonid Mikhelson, Alexey Mordashov, Vadim Moshkovich, Vladimir Potanin, Dmitry Pumpyansky και Vladimir Yevtushenkov, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Αυτό που συμβαίνει είναι ένα αναγκαίο μέτρο”, φέρεται να τους είπε. “Απλώς δεν μας έμεινε καμία επιλογή να πράξουμε διαφορετικά”.

Πιο κάτω ακολουθούν έξι από τους Ρώσους ολιγάρχες που επλήγησαν από τα μέτρα της Ε.Ε.:

Igor Sechin

Ο Igor Sechin είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, του κορυφαίου παραγωγού πετρελαίου της Ρωσίας.

Είναι πρώην μέλος του «siloviki», όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει προσωπικότητες με στρατιωτικό υπόβαθρο και υπόβαθρο ασφαλείας.

Ο Igor Sechin εργάστηκε στενά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο γραφείο του δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης τη δεκαετία του 1990 και στη συνέχεια, ο Πούτιν τον μετέφερε στη Μόσχα όταν εντάχθηκε στην εθνική κυβέρνηση.

Πριν διοριστεί επικεφαλής της Rosneft το 2012, ο Sechin υπηρέτησε ως αναπληρωτής της διοίκησης του Κρεμλίνου και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας.

Alisher Usmanov

Ο Alisher Usmanov είναι Ρώσος δισεκατομμυριούχος που κάποτε ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας.

Γεννήθηκε στο Ουζμπεκιστάν και σήμερα χαρακτηρίζεται ως μεγιστάνας μετάλλων, τεχνολογίας και ICT.

Μέσω της εταιρείας του USM Holdings, ελέγχει άλλες επιχειρήσεις, μεταξύ τους, το δεύτερο μεγαλύτερο τηλεφωνικό δίκτυο της Ρωσίας, το MegaFon καθώς και την Metalloinvest, ένα «γίγαντα» μετάλλων.

Επίσης, ο Usmanov ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων επενδυτών του Facebook και κατείχε μερίδιο στη μεγαλύτερη διαδικτυακή εταιρεία της Ρωσίας, Mail.ru, πριν την πουλήσει το 2021.

Mikhail Fridman

Ο Mikhail Fridman μεγάλωσε στο Lviv της δυτικής Ουκρανίας και σύμφωνα με το ρωσικό Forbes, η περιουσία του ανέρχεται στα 15,5 δισ. δολάρια. Στο παρελθόν, ανακηρύχθηκε από τη Sunday Times ως ο 11ος πλουσιότερος άνθρωπος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες είναι στη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Mikhail Fridman είναι ο συνιδρυτής της Alfa Group μιας εκ των πιο μεγάλων επενδυτικών εταιρειών της Ρωσίας. Μεταξύ άλλων, η Alfa Group κατέχει τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Ρωσίας, την Alfa-Bank, τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, X5 και την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Veon.

Επιπρόσθετα, διαχειρίζεται την εταιρεία private equity LetterOne με έδρα το Λονδίνο, την οποία ίδρυσε με συνεργάτες 2013 χρησιμοποιώντας 14 δισ. δολάρια τα οποία συγκεντρώθηκαν από την πώληση μεριδίου της πετρελαϊκής εταιρείας TNK-BP στη Rosneft.

Το statement της Ε.Ε. με τις κυρώσεις, αναφέρει τον Fridman ως τον «κορυφαίο Ρώσος χρηματοδότη και διευκολυντή του στενού κύκλου του Πούτιν». Επίσης, αναφέρεται στο ότι «υποστήριξε με υλική ή οικονομική βοήθεια και επωφελήθηκε από τους Ρώσους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων που είναι υπεύθυνοι για την προσάρτηση της Κριμαίας και την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας».

Petr Aven

Ο Petr Aven είναι ένας εκ των πλουσιότερων ολιγαρχών της Ρωσίας, συνεργάτης του Mikhail Fridman στην Alfa Group και είναι πρόεδρος της τράπεζας του ομίλου, της Alfa-Bank. Η Alfa-Bank, υπόκειται ήδη σε κυρώσεις της Ε.Ε. για την έκδοση ομολόγων, μετοχών και δανείων στην Ε.Ε. για αναχρηματοδότηση, ενώ οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει περιορισμούς χρέους και μετοχών.

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Aven είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Ρωσία (Μόσχα).

Ο Aven έχει εκδώσει πολλά βιβλία βασισμένα σε συνεντεύξεις με πρωταγωνιστές της δεκαετίας του 1990 όσον αφορά την ιστορία της Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του ολιγάρχη Boris Berezovsky.

Nikolai Tokarev

Ο Nikolai Tokarev είναι ο επικεφαλής του Transneft, του κρατικού ελεγχόμενου φορέα εκμετάλλευσης πετρελαιαγωγών της Ρωσίας. Προηγούμενος, ήταν επικεφαλής της Zarubezhneft, μιας από τις μεγαλύτερες παραγωγούς πετρελαίου της Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, η Transneft έχει κατασκευάσει βασικούς αγωγούς εξαγωγής πετρελαίου.

Είναι πρώην αξιωματικός της Κα Γκε Μπε και είχε υπηρετήσει με τον Πούτιν στη Δρέσδη, τότε στην Ανατολική Γερμανία, τη δεκαετία του 1980.

 Alexei Mordashov

Ο Alexei Mordashov είναι ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους ολόκληρης της Ρωσίας.

Είναι ιδιοκτήτης της Severstal, μιας από τις κορυφαίες χαλυβουργίες της Ρωσίας. Ξεκίνησε ως οικονομολόγος σε θυγατρική εταιρεία της Serverstal και μετέπειτα έγινε ο βασικός μέτοχος. Σύμφωνα με την Ε.Ε., η εταιρεία του ελέγχει τηλεοπτικούς σταθμούς που υποστηρίζουν ενεργά τις πολιτικές της Μόσχας για αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Επίσης, κατέχει μερίδιο 32% του γερμανικής τουριστικής εταιρείας TUI καθώς και 50% της Tele2, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στη Ρωσία.

Δείτε επίσης: Η Ρωσία απαντά στο «πάγωμα» της κίνησης ρωσικών κεφαλαίων «παγώνοντας» την έξοδο ξένων επενδύσεων από τη χώρα

Loading