Πολωνία: Τέσσερις ανθρακωρύχοι αγνοούνται μετά από σεισμό

Περισσότεροι από 200 διασώστες προσπαθούν να απεγκλωβίσουν πέντε ανθρακωρύχους που βρίσκονται παγιδευμένοι σε ορυχείο άνθρακα στην Πολωνία μετά από σεισμό.

Ο επικεφαλής της εταιρείας Jastrzebie Coal, Ντάνιελ Όζον τόνισε ότι οι διασώστες πρέπει να έφτασαν σε βάθος 30 μέτρων (98 πόδια) και μετέφεραν τον έναν από τους πέντε ανθρακωρύχους σε ασφαλή μέρος προκειμένου να εξεταστεί από γιατρό. Ο ανθρακωρύχος είχε παγιδευτεί κάτω από κάποιο μέταλλο και προς το παρόν δεν ανταποκρίνεται.

“Πρέπει να χαμηλώσουν το επίπεδο του μεθανίου”

Ακόμη πιο δύσκολο πάντως είναι το έργο των σωστικών συνεργείων για τους άλλους τέσσερις οι οποίοι βρίσκονται σε βάθος 900 μέτρων (2.950 πόδια). Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επαφή μαζί τους. «Πρέπει να αντλήσουν αέρα και να χαμηλώσουν το επίπεδο του μεθανίου για να μπορέσουν να κατέβουν με ασφάλεια ώστε να φτάσουν στους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί» τονίζει ο Όζον.

Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε χθες μετά από ένα σεισμό που έπληξε την πόλη  Jastrzebie-Zdroj κοντά στα σύνορα της Πολωνίας με την Τσεχία.