Προχωράει γοργά η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2

Ένα σημαντικό έργο στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή αυτάρκεια σχεδόν ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου, βρίσκεται ήδη στις διαδικασίες ολοκλήρωσης καθώς  έχει φτάσει στα γερμανικά παράλια της Βαλτικής θάλασσας έξω από την πόλη Λουμπμίν.

Πρόκειται για τις εργασίες κατασκευής του σταθμού υποδοχής του φυσικού αερίου που θα φθάνει από τη Ρωσία μέσα από τον υπό κατασκευή αγωγό που θα έχει μήκος 1200 χιλιόμετρα και θα φέρει την κωδική ονομασία Nord Stream-2, ενώ αναμένεται να είναι έτοιμος μέχρι το 2019.

Υπολογίζεται ότι χάρις τον εν λόγω αγωγό αερίου, αναμένεται να καταφτάνουν ενεργειακές προμήθειες φυσικού αερίου, οι οποίες αναμένεται να αγγίξουν τα 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο τον χρόνο.

Πρόκειται για ένα φαραωνικό έργο, το οποίο αναμένεται να διεκπεραιωθεί χάρις την κοινοπραξία της ρωσικής ΓΚΑΖΠΡΟΜ, με τις γερμανικές εταιρίες Uniper και Wintershall, την Άγγλο-ολλανδική Shell, την γαλλική Engi και την αυστριακή OMV.

Προς το παρόν εκκρεμούν οι άδειες κατασκευής της Σουηδίας και της Δανίας, ωστόσο εκπρόσωπος της πολυεθνικής Κοινοπραξίας δήλωσε στο γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Deutsche Welle ότι δεν αναμένεται να υπάρξει κανένα πρόβλημα με τις άδειες από αυτές τις χώρες και ότι εκτιμάται ότι θα δοθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.