Σε… απεργία οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται στο Ισραήλ.

Οι έφεδροι πιλότοι μοίρας μαχητικών F-15 της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ αποφάσισαν να μην λάβουν μέρος στην εκπαιδευτική δραστηριότητα, σε μια πρωτοφανή κίνηση διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου.

propoli

Από τους 40 εφέδρους πιλότους του σμήνους σχεδόν όλοι αρνήθηκαν να λάβουν μέρος σε μονοήμερη εκπαίδευση που ήταν προγραμματισμένη αυτή την εβδομάδα, αναφέρει το BBC.

Η διαμαρτυρία συνδέεται με τις σφοδρές αντιδράσεις για την πρόθεση της κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει το δικαστικό σύστημα. Ένας από τους πιλότους δήλωσε ανωνύμως ότι «δεν είμαστε έτοιμοι να υπηρετήσουμε ένα δικτατορικό καθεστώς». Οι έφεδροι φέρονται ακόμη να ανησυχούν ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να τους εκθέσουν σε διώξεις από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Εν τω μεταξύ, οι αντιδράσεις στον ευρύτερο χώρο των ενόπλων δυνάμεων έχουν πολλαπλασιαστεί.

Δέκα πρώην επικεφαλής της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας σε ανοιχτή επιστολή τους κάλεσαν τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να βρει λύση για την κρίση, ενώ προειδοποιούν για συνέπειες και στην εθνική ασφάλεια του Ισραήλ. Οι έφεδροι της μονάδας 8200 που επικεντρώνεται στις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις επίσης είπαν ότι δεν θα λάβουν μέρος στην τακτική επανεκπαίδευση.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η εθνική αεροπορική εταιρεία El Al ανακοίνωσε ότι βρέθηκε πλήρωμα για να επανδρώσει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος σε προγραμματισμένο ταξίδι του Νετανιάχου αυτή την εβδομάδα στην Ιταλία. Και σε αυτή την περίπτωση, η διαμαρτυρία των ιπτάμενων σχετίζεται με τη δικαστική μεταρρύθμιση.

Η εφεδρεία στο Ισραήλ έχει ενεργό ρόλο ακόμη και στην πρώτη γραμμή και σε πολεμικές αεροπορικές επιχειρήσεις.

Η απάντηση του Νετανιάχου ήταν ένα tweet με τη φωτογραφία του όταν κατατάχτηκε το 1967. «Όταν μας καλούν ως εφέδρους, πάντα εμφανιζόμαστε. Είμαστε ένα έθνος», έγραψε.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει τη Δικαιοσύνη, στην πράξη περιορίζοντας την ανεξαρτησία της. Η αντιπολίτευση εκτιμά ακόμη ότι οι αλλαγές έχουν στόχο και να «θωρακίσουν» νομικά τον Νετανιάχου ενώ εκκρεμεί η δίκη σε βάρος του για διαφθορά.

Το Σάββατο περίπου 150.000 άνθρωποι κατέβηκαν σε διαδήλωση μόνο στο Τελ Αβίβ και δεκάδες χιλιάδες σε άλλες πόλεις.

Δείτε επίσης: Συρία: Η κυβέρνηση εμπόδισε την ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι

Loading