«Σκληρόπετσος ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν… πτοείται από απειλές»

Η είδηση για την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στο Λονδίνο τον προσεχή Ιούλιο έχει σημάνει συναγερμό στη Μεγάλη Βρετανία και ήδη υπάρχουν απειλές για πραγματοποίηση μεγάλων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Αυτό το ενδεχόμενο, πάντως, δεν τρομάζει, ούτε πτοεί τον Αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη βρετανική πρωτεύουσα, Γούντι Τζόνσον, ο οποίος εξηγεί ότι ο Τραμπ «είναι σκληρόπετσος».

«Οι περισσότεροι πολιτικοί άνδρες δεν κινούνται όπως αυτός, γι’αυτό δέχεται τόσο πολλή κριτική. Αλλά πιστεύω ότι στο τέλος, οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι ακολουθεί τη σωστή κατεύθυνση. Είναι σκληρόπετσος (…) θα έρθει οπωσδήποτε στο Λονδίνο», είπε χαρακτηριστικά.

Αντιδράσεις για τη ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ για τη μετανάστευση

Η επίσκεψη του Τραμπ στη Βρετανία έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 13 Ιουλίου. Η ανακοίνωση της επίσκεψης σήμανε συναγερμό στους κόλπους των αντιτιθέμενων στον πρόεδρο των ΗΠΑ, οι θέσεις του οποίου, κυρίως όσον αφορά την μετανάστευση, έχουν προκαλέσει τεράστια αγανάκτηση στη Βρετανία.

«Ας μετατρέψουμε την επίσκεψη Τραμπ σε μια τεράστια γιορτή κατά του μίσους», γράφει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Guardian, Όουεν Τζόουνς. Ο ίδιος, εξάλλου, είναι συνδημιουργός μιας σελίδας στο Facebook που καλεί σε διαδηλώσεις στις 13 Ιουλίου κατά του Αμερικανού προέδρου και είχε συγκεντρώσει ήδη το πρωί της Παρασκευής (27/4) περίπου 36.000 θετικές απαντήσεις για συμμετοχή.

Επίσκεψη εργασίας και όχι αρχηγού κράτους

Μια κυβερνητική πηγή διευκρίνισε, ότι ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας και όχι επίσκεψη αρχηγού κράτους στη Βρετανία. Η τελευταία σημαίνει απόδοση πολλών τιμών, όπως το να γίνει δεκτός από τη βασίλισσα Ελισάβετ στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Telegraph, ωστόσο, ο Τραμπ ενδέχεται να δει την βασίλισσα, ενώ η συνάντηση με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, θα γίνει στην εξοχική κατοικία των Βρετανών πρωθυπουργών στο Τσέκερς, για να αποφύγουν τις διαδηλώσεις.

Η Μέι είχε προσκαλέσει τον Ιανουάριο του 2017 τον Αμερικανό πρόεδρο να πραγματοποιήσει επίσκεψη αρχηγού κράτους στη Βρετανία, δεχόμενη τότε πολλές επικρίσεις. Η πρόσκληση αυτή παραμένει ωστόσο πάντα επίκαιρη, σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή.

Η «ειδική» σχέση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο αμαυρώθηκε πολλές φορές από τότε που ανέλαβε πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τραμπ, με τελευταίο επεισόδιο αυτό που σημειώθηκε τον Νοέμβριο, όταν ο τελευταίος αναμετέδωσε στο Twitter αντιμουσουλμανικά video τα οποία είχε αρχικά αναρτήσει το ακροδεξιό βρετανικό κόμμα Britain First («Πρώτα η Βρετανία»).