Το BBC απαντά στο γιατί κατέρρευσαν ακόμη και τα νεόδμητα κτίρια στην Τουρκία

Κατέρρευσαν ακόμη και πολυκατοικίες που χτίστηκαν το 2019.

Ασταμάτητα δουλεύουν τα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία αφού νυχθημερών επιχειρούν να εντοπίσουν εγκλωβισμένους στα συντρίμμια μετά τους φονικούς σεισμούς. Από την πρώτη μεγάλη σεισμική δόνηση κατέρρευσαν πολυκατοικίες από τις οποίες πολλές ήταν νεόδμητες.

propoli

Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν έχουν καταλάβει για ποιο λόγο προκάλεσε τόσο μεγάλες καταστροφές αυτός ο σεισμός, για τον οποίο η γειτονική χώρα προετοιμαζόταν για πάνω από 20 χρόνια. Σύμφωνα με το BBC τα κτίρια τα οποία χτίστηκαν με σύγχρονες μεθόδους θα έπρεπε να αντέξουν μια τέτοιας έντασης σεισμική δόνηση.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στις εικόνες και τα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει θα συνειδητοποιήσει το ακριβώς αντίθετο βέβαια. Στη Μαλάτεια, επί παραδείγματι, το κάτω ήμισυ μιας πολυκατοικίας κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, αφήνοντας τους πάνω ορόφους να αιωρούνται υπό γωνία. Η οικοδόμηση είχε ολοκληρωθεί πέρυσι «σύμφωνα με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς» και «με πρώτης ποιότητας υλικά», όπως υποστήριζε η κατασκευάστρια εταιρεία σε διαφήμισή της στο Διαδίκτυο, που έσπευσε να αποσύρει μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Συγκλονιστικές είναι οι φωτογραφίες από την Αλεξανδρέττα οι οποίες απεικονίζουν ένα άλλο καινούριοπ κτίριο το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς. Πρόκειται για μια 16ώροφη πολυκατοικία η οποία χτίστηκε το 2019 και από τον σεισμό απέμεινε μόνο ένα μικρό κομμάτι να στέκεται όρθιο.

Επίσης υπάρχει και μια άλλη φωτογραφία από την Αντιόχεια η οποία δείχνει μια 9ώροφη πολυκατοικία που χτίστηκε κι αυτή το 2019 να έχει γκρεμιστεί. Ο ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής Ser – Al Construction, Σερβέτ Άτλας μίλησε στο βρετανικό δίκτυο και χαρακτήρισε ως… ατυχία αυτό που συνέβη.

«Από τα εκατοντάδες κτίρια που έχτισα στην επαρχία Χατάι, δυστυχώς δύο πολυκατοικίες κατέρρευσαν», είπε, υποστηρίζοντας ότι ο σεισμός ήταν τόσο σφοδρός ώστε σχεδόν κανένα κτίριο στην πόλη δεν έμεινε ανέπαφο και κατηγορώντας κάποια ΜΜΕ ότι αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους.

«Η μέγιστη ένταση αυτού του σεισμού δεν ήταν απαραίτητα αρκετή για να ισοπεδωθούν καλά κατασκευασμένα κτίρια»

Οι άνθρωποι που έχουν χάσει τις περιουσίες τους και τους δικούς τους ανθρώπους βέβαια δείχνουν συνεχώς την οργή τους. Παρά το γεγονός ότι οι δύο σεισμοί ήταν πολύ μεγάλοι, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αν τα κτίρια είχαν κατασκευαστεί σωστά, τότε θα άντεχαν.

«Η μέγιστη ένταση αυτού του σεισμού δεν ήταν απαραίτητα αρκετή για να ισοπεδωθούν καλά κατασκευασμένα κτίρια», λέει ο καθηγητής Ντέιβιντ Αλεξάντερ, ειδικός στον σχεδιασμό και τη διαχείριση έκτακτης ανάγκης στο University College του Λονδίνου.

«Στα περισσότερα σημεία το επίπεδο δόνησης ήταν μικρότερο από το μέγιστο, επομένως μπορούμε να συμπεράνουμε από τα χιλιάδες κτίρια που κατέρρευσαν, σχεδόν όλα δεν ανταποκρίνονται σε κανέναν αναμενόμενο κατασκευαστικό κώδικα σεισμού. Οι κατασκευαστικοί κανονισμοί έχουν γίνει αυστηρότεροι μετά από προηγούμενες καταστροφές, συμπεριλαμβανομένου του σεισμού του 1999 γύρω από την πόλη Ιζμίτ, στα βορειοδυτικά της χώρας, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους 17.000 άνθρωποι.

Ωστόσο, οι νόμοι, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων προτύπων που καθορίστηκαν το 2018, δεν έχουν εφαρμοστεί παρά ελάχιστα. Ενώ σε πολλές περιπτώσεις, όπως εκείνη ενός κτιρίου που είχε υποστεί ζημιές πριν από 25 χρόνια σε άλλο σεισμό, δεν έγιναν επισκευές όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να μην αντέξουν το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου».

Όπως σημειώνει το BBC, η κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία χορήγησε κατά διαστήματα «κατασκευαστικές αμνηστίες» -η τελευταία το 2018- εξαιρώντας στην πράξη από την καταβολή προστίμου κτίρια που ανεγέρθηκαν χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά ασφαλείας. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι το 2018 περισσότερα από τα μισά από κτίρια της Τουρκίας είχαν κτιστεί κατά παράβαση των οικοδομικών κανονισμών.

Δείτε επίσης: Τουρκία: Συγκινητική φωτογραφία του πατέρα που ήταν στο πλευρό της νεκρής κόρης του

Loading