Σ. Λάμπρου: Παίρνουμε την πολιτική στα χέρια μας

Συνέντευξη στην Μίνα Αφεντούλη
Για την σημερινή κατάσταση στην Περιφέρεια Αττικής και τις ανάγκες της σε παρεμβάσεις που αφορούν την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών μίλησε στην εφημερίδα Politik ο Σπύρος Λάμπρου, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την «Δημιουργία» του Θάνου Τζήμερου στον κεντρικό τομέα Αθηνών.

propoli

Ο νεαρός αστυνομικός που θέτει την υποψηφιότητά του στην Αττική, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την απλή αναλογική και μιλά για την επανεκκίνηση του κινήματος «Δημιουργία Ξανά».

-Σε τι κατάσταση βρίσκουν την Περιφέρεια Αττικής οι επικείμενες περιφερειακές εκλογές;

«Στην ίδια κατάσταση που ήταν και κατά τις προηγούμενες εκλογές. Για παράδειγμα, δεν έγινε καμία ενέργεια για αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα, παρόλο που χάθηκαν τόσες ζωές στο Μάτι και στη Μάνδρα. Ούτε για τα απορρίμματα έχει γίνει κάτι παρόλο που από το 2015 μέχρι σήμερα έχουμε πληρώσει περίπου 51,4 εκατ. ευρω σε πρόστιμα για τις ανοιχτές χωματερές. Από το 2004 εως το 2015 το ποσοστό ανακύκλωσης απορριμμάτων στην Ελλάδα αυξήθηκε από 10% στο 15%. Η Αθήνα έχει ποσοστό ανακύκλωσης 25% όταν το αντίστοιχο της Κοπεγχάγης αγγίζει το 96%. Συνεπώς, επαναλαμβάνουμε μία κατάσταση και θα συνεχίσουμε να την επαναλαμβάνουμε αν δεν αναλάβουν άνθρωποι που ξέρουν, θέλουν και μπορούν».

-Πώς αποφασίσατε να δηλώσετε την υποψηφιότητα σας για την Περιφέρεια Αττικής;

«Αν είσαι άνθρωπος που σέβεσαι λίγο τον εαυτό σου και αγαπάς τη χώρα σου, πώς μπορείς να μείνεις αμέτοχος και να αφήνεις τη ζωή και τις αποφάσεις για το μέλλον σου σε ανθρώπους όπως η κ. Μεγαλοοικονόμου ή ο κ. Παπαχριστόπουλος και πολλοί άλλοι; Οι άνθρωποι αυτοί ζουν εκτος πραγματικότητας. Δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ με την πολιτική ούτε και να εκτεθώ δημόσια αλλά πριν από δυο χρόνια ήταν που είπα πως «δεν πάει άλλο»».

 «Υπάρχουν εστίες στο κέντρο της Αθήνας στις οποίες δεν μπορείς να περπατήσεις»

 -Θεωρείτε ότι το κέντρο της Αθήνας έχει μετατραπεί σε περιοχή «γκέτο»;

«Δεν θεωρώ ότι έχει μετατραπεί ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας σε περιοχή «γκέτο» όμως υπάρχουν αρκετές τέτοιες εστίες στις οποίες σήμερα δεν μπορείς να περπατήσεις. Εκεί «ανθίζει» το έγκλημα και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους κατοίκους. Αυτές οι περιοχές «γκετοποιήθηκαν» λόγω της αδιαφορίας του κρατικού μηχανισμού».

-Με βάση και την εμπειρία σας, ποιες παρεμβάσεις επιβάλλονται να γίνουν προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία και η ασφάλεια των πολιτών;

«Η ασφάλεια του πολίτη αφορά κυρίως την κεντρική διοίκηση, που έχει την αρμοδιότητα της Αστυνομίας και επιβάλλεται να προστατεύει τον πολιτη. Ωστόσο, η Περιφέρεια μπορεί να συμβάλλει σε αυτό το έργο δεδομένου ότι στην αρμοδιοτητα της έχει την Πολιτική Προστασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει προμηθευτεί σύστημα ειδοποίησης των πολιτών μέσω sms για καταστάσεις ανάγκης, που όμως δεν χρησιμοποίησε ποτέ. Φανταστείτε πόσες ζωές θα είχαν σωθεί κατά την πυρκαγιά στο Μάτι, αν οι κάτοικοι της περιοχής είχαν ενημερωθεί εγκαίρως με ένα sms για εκκένωση».

 «Η απλή αναλογική στην Ελλάδα θα δημιουργήσει πρόβλημα»

 -Ποια είναι η γνώμη σας για την απλή αναλογική; Ο νέος εκλογικός νόμος επιβάλλει συνεργασίες με άλλες παρατάξεις. Θεωρείτε ότι αυτές πρέπει να γίνονται με βάση τις προγραμματικές συγκλίσεις ή με βάση τα πρόσωπα;

«Η απλή αναλογική στην Ελλάδα θα δημιουργήσει πρόβλημα, διότι όποτε εφαρμόστηκε, προκάλεσε ακυβερνησία. Δυστυχώς, οι καταστάσεις στη χώρα δεν είναι ώριμες, όπως φαίνεται  και στην κεντρική πολιτική σκηνή για συνεργασίες και συναίνεση. Όταν ωριμάσει ο Έλληνας ψηφοφόρος και δεν ψηφίζει το μη χείρον τότε θα μπορούσαμε να κάνουμε συζήτηση για την απλή αναλογική. Όσον αφορά στο αν οι συνεργασίες θα πρέπει να γίνονται βάσει των προγραμματικών συγκλίσεων, δείξτε μου ένα κόμμα που διαθέτει ένα σαφές πρόγραμμα χωρίς αοριστολογίες. Παρόλο που η απλή αναλογική θα συνέφερε σε μια παράταξη σαν τη «Δημιουργία Ξανά», εμείς χωρίς να κοιταμε το προσωπικό μας όφελος αλλά ένα βημα μπροστά, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό θα οδηγούσε σε εκλογικό χάος».

-Θεωρείτε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει επανεκκίνηση του κινήματος «Δημιουργία Ξανά»;

«Όπως εγώ, έτσι και πολλοί άλλοι πλαισιώνουν τη «Δημιουργία Ξανά» θεωρούμε ότι είναι η μόνη πολιτική δύναμη που δεν αποτελείται από επαγγελματίες πολιτικούς, αλλά από ανθρώπους της παραγωγικής οικονομίας και δημοσίους υπαλλήλους. Είμαστε άνθρωποι της διπλανής πόρτας που απλά αποφασίσαμε να πάρουμε την πολιτική στα χέρια μας. Ναι υπάρχει επανεκκίνηση του κινήματος και αυτό φαίνεται από τις γεμάτες αίθουσες στις ομιλίες του προέδρου Θάνου Τζήμερου. Επιπλέον, καθημερινά η «Δημιουργία Ξανά» αυξάνει τον αριθμό των μελών της με ανθρώπους από κάθε γωνιά της Ελλάδας που, μέχρι χθες δεν είχαν ούτε την όρεξη ούτε το χρόνο να ασχοληθούν, αφήνοντας χώρο να εμπλακούν με την πολιτική, οι άνθρωποι που βλέπουμε σήμερα και μας οδήγησαν σε αυτή τη κατάσταση».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 03 Μαΐου 2019

Loading