Τριαντάφυλλος Τσουλφάς/ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ: Τόσο δυνατή, τόσο παράξενη σχέση

Του Τριαντάφυλλου Τσουλφά*

propoli

Δεν ξέρω αν όταν ο Κάρλ Μπένζ ξεκινούσε την πρώτη του διαδρομή με το δικό του πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής, φαντάζονταν ότι συγχρόνως ξεκινούσε αυτό που θα άλλαζε την ανθρωπότητα. Αυτό που θα ένωνε πολιτισμούς, θα γνώριζε ανθρώπους μεταξύ τους, θα μετέφερε αγαθά και θα άλλαζε συνήθειες. 

Το αγάπησαν όλοι; Φυσικά όχι και μάλιστα στην αρχή της εμφάνισής του οι πολέμιοι ήταν πολύ περισσότεροι από τους υποστηρικτές. Το αυτοκίνητο όμως “είχε τον τρόπο του” και γρήγορα αγαπήθηκε ως το μοναδικό καταναλωτικό προϊόν με το οποίο “δενόμαστε” συναισθηματικά. Ποιός δεν έχει να πεί μία ιστορία για το δικό του αυτοκίνητο.

Μεγάλη αγάπη λοιπόν αλλά και παράξενη. Αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς εξελίχθηκε διότι από κάποια εποχή και μετά έγινε δυνάστης.  Γέμισαν οι πόλεις,  μπήκε εκεί που ζούσαμε και περπατούσαμε εμείς, μόλυνε τον αέρα που αναπνέουμε. Τότε επανακαθορίσαμε τους όρους συμβίωσης με σειρά μέτρων και περιορισμών που ισχύουν και μάλιστα αυξανόμενα μέχρι σήμερα.

Το αλλάξαμε, το κάναμε οικολογικό (όσο γίνεται) μέχρι και ηλεκτρικό. Δηλαδή γυρνάμε πίσω αφού το ηλεκτρικό αυτοκίνητο προηγήθηκε του “συμβατικού” αρκετά χρόνια; Δεν είναι ακριβώς έτσι αφού όλα τώρα είναι διαφορετικά. Υπάρχει όμως και κάτι που έμεινε αναλλοίωτο στον χρόνο ή μάλλον όσο περνούσαν τα χρόνια γίνονταν πιο δυνατό. Η αγάπη μας για το αυτοκίνητο, μέσα από αυτήν την δυνατή και παράξενη σχέση.

Αυτό λοιπόν θα αναζητούμε κάθε εβδομάδα από τις σελίδες της αγαπημένης σας εφημερίδας. Την ιστορία και την εξέλιξή του, την συμβολή του στην παγκόσμια οικονομία, στην λογική χρήση του με άποψη και παρέμβαση. Έχουμε να γράψουμε πολλά και σας θέλουμε κοντά μας για να το κάνουμε καλύτερα. Τα λέμε…

*Ο Τριαντάφυλλος Τσουλφάς είναι δημοσιογράφος που ειδικεύεται σε θέματα αυτοκινήτου

Loading