Ανακαλύψτε τη ζωή και το έργο του Αλέκου Φασιανού, ενός από τους σπουδαιότερους Έλληνες καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Πριν από τρία χρόνια, στις 16 Ιανουαρίου 2022, απεβίωσε ο Αλέκος Φασιανός, μια εμβληματική προσωπικότητα της τέχνης με διεθνή αναγνώριση και επίδραση. Ο Φασιανός γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 25 Οκτωβρίου 1935, και σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών, ενώ στη συνέχεια φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, δίπλα σε αναγνωρισμένα ονόματα όπως οι Γιάννης Μόραλης και Γιάννης Τσαρούχης.
Από το 1960 έως το 1963, υπό την αιγίδα της γαλλικής κυβέρνησης, παρακολούθησε μαθήματα λιθογραφίας στο Παρίσι, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα το 1966 και παρέμεινε για πέντε δεκαετίες, παράλληλα με την Αθήνα. Στη διάρκεια της καριέρας του, ο Φασιανός δεν περιορίστηκε μόνο στη ζωγραφική και τη χαρακτική, αλλά επιδόθηκε και στη σκηνογραφία, το σχεδιασμό αφισών και την εικονογράφηση βιβλίων.
Τα έργα του παρουσιάστηκαν σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, σε μεγάλα μουσεία και σπουδαίες εικαστικές εκδηλώσεις. Ένα σημαντικό άρθρο του Ταχυδρόμου από τις 5 Απριλίου 1990, με υπογραφή του δημοσιογράφου Βασίλη Καββαθά, ανέφερε την προσωπικότητά του με αφορμή μια έκθεση του στη γκαλερί Ζουμπουλάκη, που είχε τίτλο «Αθηναϊκό Πανόραμα».
Η αθωότητα και η παιχνιδιάρικη φύση του Φασιανού είναι κεντρικά θέματα που αναδύονται από τις αφηγήσεις του, όπως όταν αναπολεί μια εμπειρία από την παιδική του ηλικία στην εκκλησία, καταδεικνύοντας την ανησυχία του για την απώλεια της αθωότητας. Σημειώνει χαρακτηριστικά: Δεν έχω κάνει τίποτα κακό. Γιατί μου ζητάτε όλοι σας να εξομολογηθώ;.
Ο Οδυσσέας Ελύτης, στο έργο του, αναγνωρίζει την καλλιτεχνική αξία του Φασιανού, αναφέροντας ότι «ο Φασιανός εξακολουθεί να καλλιεργεί τον μαγικό του κήπο». Ακόμα και σήμερα, η τέχνη του Φασιανού παραμένει ζωντανή και μαγευτική, αγγίζοντας τις ψυχές των ανθρώπων και καλώντας τους να επανασυνδεθούν με την αθωότητα και την παιδικότητα που συχνά χάνουμε μεγαλώνοντας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr