Μάθετε πώς η νευροεπιστήμη αποκαλύπτει τους μηχανισμούς που καταστέλλουν τον φόβο και προάγουν την θεραπεία διαταραχών. Ερευνητές του Κέντρου Sainsbury Wellcome (SWC) στο UCL έχουν κάνει μια σημαντική ανακάλυψη σχετικά με τους μηχανισμούς του εγκεφάλου που επιτρέπουν στα ζώα να ξεπερνούν τους ενστικτώδεις φόβους τους. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, διεξήχθη σε ποντίκια και μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για ανθρώπινες διαταραχές που σχετίζονται με τον φόβο, όπως οι φοβίες, το άγχος και το PTSD. Η ερευνητική ομάδα, υπό την καθοδήγηση της Δρ. Sara Mederos και της καθηγήτριας Sonja Hofer, χαρτογράφησε τη διαδικασία μέσω της οποίας ο εγκέφαλος καταστέλλει τις αντιδράσεις στις αντιλαμβανόμενες απειλές, οι οποίες αποδεικνύονται ακίνδυνες με την πάροδο του χρόνου.
Όπως αναφέρει η Δρ. Mederos, οι ανθρώπινες αντιδράσεις φόβου είναι φυσικές και έμφυτες, όπως η αντίδραση σε έντονους θορύβους. Ωστόσο, μέσω της εμπειρίας, είναι δυνατόν να μάθουμε να παρακάμπτουμε αυτές τις αντιδράσεις. Αυτή η μελέτη επιδιώκει να αναλύσει τους εγκεφαλικούς μηχανισμούς που διέπουν τέτοιες μορφές μάθησης. Για να το επιτύχουν αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια καινοτόμο πειραματική προσέγγιση, παρατηρώντας ποντίκια που εκτίθεντο σε μια αναπτυσσόμενη σκιά, η οποία μιμούταν έναν θηρευτή.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι ο κοιλοπλευρικός γεννητικός πυρήνας (vLGN) παίζει καθοριστικό ρόλο στην καταστολή των αντιδράσεων φόβου, ενώ η δραστηριότητα συγκεκριμένων περιοχών του οπτικού φλοιού αποδείχθηκε απαραίτητη για τη διαδικασία εκμάθησης. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μη ενεργοποίηση των οπτικών περιοχών εμπόδιζε τα ζώα από το να μάθουν να περιορίσουν τις φοβικές τους αντιδράσεις.
Οι επιπτώσεις των ευρημάτων αυτών μπορεί να είναι τεράστιες, καθώς ανοίγουν νέους δρόμους στην κατανόηση διαταραχών που σχετίζονται με τον φόβο και μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr